Mămăliga, aliment minune

0
572

Mămăliga, alimentul tradițional banal pentru majoritatea, are numeroase beneficii asupra organismului, susțin specialiștii, potrivit exquis.ro. Porumbul este bogat în acizi grați nesaturați, conține multe hidrocarburi, amidon, albumine,foarte multe vitamine din grupa B, vitamine E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierd din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.

Porumbul are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare și tonice. De asemenea, are efect împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.

Mălaiul fiert ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de infarct, ajută la procesul de reînnoire al celulelor, ameliorează hiperacida și ulcerul, reglează tranzitul intestinal.

Nu permite depunerea grasimii. Carbohidratii din porumb ofera energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum constant duce chiar la scaderea in greutate, pentru ca anumite molecule din compozitia porumbului grabesc degradarea grasimilor.

Totodata, vitamina A pe care o contine porumbul este un antioxidant natural important pentru functionarea corecta a organismului, pentru un metabolism rapid, care contribuie la pierderea in greutate.

Vestea buna pentru persoanele care au intoleranta la gluten este aceea ca porumbul nu contine gluten, asa ca poate fi consumat fara griji.

Porumbul este un excelent adjuvant in prevenirea cancerului la plamani, datorita continutului mare de beta-cryptoxanthin.

Protejeaza vederea, datorita zeaxantinei pe care o contine.

Contribuie inclusiv la incetinirea procesului de imbatranire a creierului, datorita continutului mare de tiamine, de aceea este indicat sa fie consumat des, mai ales dupa varsta de 60 ani.

Amelioreaza raceala prin continutul de vitamina A.

Ajuta la intarirea sistemului imunitar.

De asemenea, viitoarele mamici isi pot asigura doza necesara de acid folic consumand porumb fiert sau mamaliguta.

Este un bun protector al colonului, consumul de mamaliga fiind util in prevenirea cancerului de colon.

Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor și ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice.

Persoanele care consumă regulat porumb, scapă de anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sînt reduse considerabil.