La mulţi ani, România! La mulţi ani, slătineni!

7
702

Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

La Slatina, sute de olteni s-au adunat pe esplanada din faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru a marca aceste eveniment important al neamului românesc. De la manifestare nu au lipsit nici reprezentaţii principalelor instituţii din Slatina şi judeţ, printre care prefectul Angela Nicolae, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul municipiului Slatina Emil Moţ, viceprimarii Georgel-Claudiu Stăncioiu şi Gigi-Ernes Vîlceleanu, senatorul PSD Renică Diaconescu, deputatul Marius Iancu şi mulţi alţii.

Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, urmat fiind de declaraţiile personalităţilor judeţene şi locale, parada militară şi depunerea de coroane.

„Într-o lume a globalizării, cred că păstrarea identităţii naţionale este foarte importantă. Tocmai de aceea, trebuie să avem grijă de Ziua Naţională a României dar şi de celelalte zile cu specific românesc şi să le cinstim aşa cum se cuvine. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! La mulţi ani, olteni! Să avem în continuare o viaţă mai bună”, a declarat Marius Oprescu.

La finalul evenimentului, cei prezenţi au putut servi o porţie de fasole cu cârnaţi. Anul acesta au fost pregătite 2000 de porţii de mâncare de către autorităţile locale.

1 Decembrie a fost sărbătorit şi în celelalte oraşe din Olt:

Dragii mei bălăşeni, dragi români! 1 decembrie este prilej de aducerea aminte, de cinstire a eroilor neamului şi de reafirmare cu tărie a convingerii că niciodată nu vom lăsa capetele în faţa nici unei ameninţări, a nici unei provocări şi a nici unui duşman al patriei noastre. Suntem liberi şi aşa vom rămâne mii de ani de acum înainte gata să luptăm  cu oricine ar vrea ca spiritul românesc să nu mai existe  sau ca România să nu mai fie mare, frumoasă şi plină de oameni normali. Data de 1 decembrie ne aminteşte an de an că românii au forţa de  a lupta şi de a câştiga de fiecare dată chiar dacă sorţii de izbândă nu au fost tot timpul favorabili de-a lungul întregii istorii. România a trecut de multe ori prin momente dramatice şi a fost sfâşiată la propriu şi la figurat de război, de forţe ce au lucrat împotriva neamului nostru, dar nimeni nu a putut lua românilor dragostea de neam şi de ţară, curajul, spiritul de sacrificiu, şi speranţa. Ne-am ridicat de fiecare dată mai puternici, mai ambiţioşi şi gata să învingem orice duşman, sunt calităţi ce fac parte acum din fiinţa acestui neam.” a precizat primarul oraşului Balş, Mădălin Teodorescu.

1 Decembrie este ziua în care ne sărbătorim valorile, moștenirea culturală și pe cea istorică, oriunde ne-am afla, în România sau în străinătate.  1 Decembrie este sărbătoarea tuturor românilor, simbol al unității, al împlinirii aspirațiilor națiunii române.  Să nu uităm că paginile de aur din istoria neamului românesc au fost scrise în momente de unitate, de solidaritate, iar cel mai bun exemplu este chiar binecuvântata zi de 1 Decembrie 1918. De aceea, vă îndemn să privim cu încredere unii către alții, să redevenim un popor unit și responsabil, să fim mândri că suntem români! Drumul către o viață mai bună ni-l construim noi înșine! Le doresc corăbienilor, de Ziua Națională, să aleagă, la fel ca înaintașii noștri, unitatea în locul dezbinării, pentru că aceasta din urmă nu aduce nimic bun. Le doresc corăbienilor să regăsească motivul solidarității în conștiința de a fi român! La mulți ani ROMÂNIA! La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani Corabia! La mulți ani tuturor corăbienilor, oriunde s-ar afla! „ a transmis Iulică Oane – primarul orașului Corabia.

Primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, a transmis următoarele: „Ziua Națională, 1 Decembrie, este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. O zi specială, care ne amintește că, începând cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice românești au devenit, oficial, un stat unitar și indivizibil, conturat clar pe harta lumii. Ziua Națională a României reprezintă totodată, pentru întreaga suflare românească, un prilej de cinstire a memoriei celor care au reușit să ducă la îndeplinire idealul de unire al locuitorilor tuturor provinciilor românești. Capitala de suflet a Romanațiului, Caracalul, cinstește cu mândrie acest moment important în istoria noastră.

 

7 COMENTARII

 1. Din ciclul: “Altii mai prosti ca noi…mai rar!” sau “Tampiti am fost si tot asa am ramas!” Un articol scris de Mihai Eminescu in ziarul “Timpul”, A.D. 1877!

  Ce cautã aceste elemente nesãnatoase în viata publicã a statului? Ce cautã acesti oameni care pe calea statului voiesc sã câstige avere si onori, pe când statul nu este nicaieri altceva decât organizarea cea mai simplã posibilã a nevoilor omenesti? Ce sunt aceste pãpusi care doresc a trai fãrã muncã, fãrã stiintã, fãrã avere mostenitã, cumulând câte trei, patru însãrcinãri publice dintre care n-ar putea sã împlineascã nici pe una în deplina constiintã? Ce cãuta d. X profesor de universitate, care nu stie a scrie un sir de limbã româneascã, care n-are atâtea cunostinte pozitive pe câte are un învãtãtor de clase primare din tãrile vecine si care, cu toate acestea, pretinde a fi mare politic si om de stat? Ce cautã? Vom spune noi ce cautã.

  Legile noastre sunt străine; ele sunt făcute pentru un stadiu de evoluţiune socială care în Franţa a fost, la noi n-a fost încă. Am făcut strane în biserica naţionalităţii noastre, neavând destui notabili pentru ele, am durat scaune care trebuiau umplute. Nefiind oameni vrednici, care să constituie clasa de mijloc, le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oamenii a căror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oamenii care riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc. Căci, din nefericire, poporul nostru stă pe muchia ce desparte trei civilizaţii deosebite: cea slavă, cea occidentală şi cea asiatică şi toate lepădăturile Orientului şi Occidentului, greceşti, jidoveşti, bulgăreşti, se grămădesc în oraşele noastre, iar copiii acestor lepădături sunt liberalii noştri. Şi, când loveşti în ei, zic că loveşti în tot ce-i românesc şi că eşti rău român…

  Liberalii sunt smântâna şi temeiul României, noi suntem nişte rămăşiţe din vechile populaţiuni autohtone, care nu merită să fie băgate în seamă. De! iertaţi-ne, boieri Arioneşti şi Caradeşti, că ni s-a părut şi nouă, biet, că trăim în ţara noastră şi avem de zis o vorbă. Iertaţi-ne pentru că nu băgasem de seamă că suntem în Bulgaria, iertaţi-ne apoi că n-am voit să ne batem pentru bieţii greci şi bulgari.

  Dar acum, de ne veţi fi iertat sau nu, să stăm de vorbă gospodăreşte şi să vă întrebăm ce poftiţi d-voastră? Şi, ca să ştim că aveţi dreptul de a pretinde, să întrebăm ce produceţi? Arătaţi-ne în Adunările d-voastră pe reprezentanţii capitaliilor şi fabricelor mari, pe reprezentanţii clasei de mijloc care să se deosebească de fabrica de mofturi ale „Telegrafului”, şi ale „Românului” şi de fabrica d-voastră de palavre din Dealul Mitropoliei?…

  Ciudată ţară, într-adevăr! Pe cei mai mulţi din aceşti domni statul i-a crescut, adică i-a hrănit prin internate, ca după aceea să-şi câştige, printr-un meşteşug cinstit, pâinea de toate zilele.

  Dar statul a ajuns la un rezultat cu totul contrar. După ce aceşti domni şi-au mântuit aşa-numitele studii, vin iar la stat şi cer să-i căpătuiască, adică să-i hrănească până la sfârşitul vieţii. Dar nu-i numai atâta.

  Domnia lor vor să facă pe boierii. 3–4–500 de franci pe lună nu-i liniştesc şi nu-i fac să se puie pe muncă pentru a deveni folositori naţiei de pe spinarea căreia trăiesc. Sunt născuţi pentru lucruri mai înalte, pentru deputăţii, ministerii, ambasade, catedre de universitate, scaune în Academie, tot lucruri mari la care cinstiţii lor părinţi, care vindeau bragă şi rahat cu apă rece sau umblau cu patrafirul şi sfistocul din casă-n casă, nici nu visaseră şi nici n-aveau dreptul să viseze, căci nu dăduseră naştere unor feţi-frumoşi cu stele-n frunte, ci unor băieţi groşi la ceafă şi târzii la minte, de rând, adesea foarte de rând.

  Căci, din două una: sau aceşti oameni sunt toţi genii şi, prin „calitatea” muncii lor intelectuale, merită locul pe care-l ocupă, sau, neproducând nici o valoare, nereprezentând nici un interes general decât pe al stomacului lor propriu, trebuie reîmpinşi în întunericul ce li se cuvine.

  Ţărani? Nu sunt. Proprietari nu, învăţaţi nici cât negrul sub unghie, fabricanţi – numai de palavre, meseriaşi nu, breaslă cinstită n-au, ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete deşarte, leneşi care trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieroşi şi fudui, mult mai înfumuraţi decât coborâtorii din neamurile cele mai vechi ale ţării.

  De acolo pizma cumplită pe care o nutresc aceste nulităţi pentru orice scânteie de merit adevărat şi goana înverşunată asupra elementelor intelectuale sănătoase ale ţării, pentru ca, în momentul în care s-ar desmetici din beţia lor de cuvinte, s-ar mântui cu domnia demagogilor.

  Într-adevăr, cum li s-ar deschide oamenilor ochii când unul le-ar zice: „Ia staţi, oameni buni! Voi plătiţi profesori care nici vă învaţă copiii, nici carte ştiu; plătiţi judecători nedrepţi şi administratori care vă fură, căci nici unuia dintr-înşii nu-i ajunge leafa. Şi aceştia vă ameţesc cu vorbe şi vă îmbată cu apă rece. Apoi ei toţi poruncesc şi nimeni n-ascultă. Nefiind stăpân care să-i ţie în frâu, ei îşi fac mendrele şi vă sărăcesc, creându-şi locuri şi locuşoare, deputăţii, primării, comisii şi multe altele pe care voi le plătiţi peşin, pe când ei nu vă dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contră vă mai şi dezbracă, după ce voi i-aţi înţolit. N-ar fi mai bine ca să stăpânească cei ce n-au nevoie de averile voastre, având pe ale lor proprii? Sau cel puţin oameni care, prin mintea lor bine aşezată, vă plătesc ce voi cheltuiţi cu dânşii?

  De aceea, alungaţi turma acestor netrebnici care nu muncesc nimic şi n-au nimic şi vor să trăiască ca oamenii cei mai bogaţi, nu ştiu nimic şi vreau să vă înveţe copiii, şi n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine şi voiesc să vă economisească pe voi toţi.

  Mihai Eminescu, din ciclul “Icoane vechi si icoane nouã”.

 2. Faceti ,ce faceti,ca voi astia de la ziar,ca o dati mereu cu mucii in fasole…Ce treaba are Ion Iliescu cu Marea Unire?.De parca el ar fi Suveranul Romaniei. Daca Iliescu a semnat si a promulgat legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ca 1 decembrie sa fie zi națională și sărbătoare publică în România,asta nu inseamna ca trebuie sa uitam sa spunem si sa scriem cine a facut Marea Unirea de la 1918.Dar va faceti ca nu stiti cine a fost si cine este aceasta lichea comunista…Ion Iliescu.Parintele ideologic si presedintele onorofic al PSD este o sluga necredincioasa a comunistilor.O alta lichea comunista veritabila este si Paul Stanescu dimpreuna cu toata gasca lui de diletanti si de hoti dovediti ai PSD.
  În 1918, România a obţinut unirea tuturor provinciilor sale istorice între aceleaşi graniţe. Unirea administrativă a fost ceva mai dificilă şi a durat până la adoptarea unei noi Constituţii Regale, în 1923. Comunismul însă a scos regii din manuale şi a redus la tăcere dezbaterea naţională privind cele mai potrivite forme de administrare.
  După Marea Unire, Regele Ferdinand şi Regina Maria au vizitat toate provinciile proaspăt alipite ţării. Au început cu Transilvania. S-au oprit la Cluj-Napoca, oraşul care, în perioada în care provincia a făcut parte din Ungaria, era al doilea ca mărime după Budapesta.
  Din pacate,observ ca in Olt,respectiv in Slatina,in mintea si sufletul conducatorilor si al slugilor PSD,inca bantuie duhul rau al comunismului si al antimonarhismului..Dar acest duh rau o sa dispara curand…
  Are perfecta dreptate ce spune istoricul Ion Scurtu:,, Partidul lui Ion Iliescu sfârșește tardiv, după 30 de ani de subminare națională. Sfârșitul PSD-ului vine și pe fondul denunțării statului paralel, situație care i-a asigurat premizele sinuciderii asistate.,,

 3. Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, s-a enervat la un eveniment dedicat Zilei Naţionale şi a avut o ieşire dură la adresa unui protestatar. Preşedinte CJ Vaslui l-a făcut pe protestatar „tembel”, după ce acesta l-a huduit pe Buzatu.

 4. Stanescule, nici nu ştii cât de mic începi să fii!Dar si tu Oprescule si Motule,tot asa…mici,mici cat un purice…
  Grupul lichelelor regrupate a PSD Olt cand au auzit cântecul care a adus românii din diaspora la vot, interpretat de Ziua Naţională,erau aproape gata,gata sa faca fibrilatii,deoarece amintirea votul din diaspora inca ii rascoleste sufleteste pe PSD-isti,respectiv cand actualul președinte Klaus Iohannis a obținut 93.97% din voturi, în timp ce Viorica Dăncilă a obținut 6.02%. Acest frumos cantec a fost si este un semn clar ca si Slatina vrea sa scape de ciuma rosie de la Olt…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here