Atenție părinți! Focare de varicela la 2 unități de învățămant din Slatina

0
252

Două focare de varicelă au fost înregistrate în Slatina, primul fiind la Colegiul „Ion Minulescu” unde 21 de copii au contactat această boală, iar al doilea la Grădinița „Spiru Vergulescu”, aici fiind vorba de 5 cazuri.

Din fericire, vorbim despre forme ușoara ale acestei boli, toate cazurile fiind izolate la domiciliu, copiii rămânând în carantină până la vindecarea bolii.

Direcția de Sănătate Publică a dispus supravegherea clinico-epidemiologică a colectivităților respective de către cabinetele medicale școlare pe perioada maximă de incubaţie a bolii, curățenia și dezinfecţia curentă, aerisirea, respectarea  pauzelor minime necesare între ore, evitarea contactelor cu restul colectivității și triajul epidemiologic efectuat zilnic de către cadrele sanitare la intrare în unitățile școlare.

De la începutul anului, în județul Olt s-au înregistrat 9 focare de varicelă, care însumează 151 cazuri de îmbolnaviri: Slatina (6 focare), Balș (2 focare), Rusănești (1 focar).

Varicela sau vărsatul de vant ,așa cum mai este cunoscuta, este o boală infecțioasă care provoacă erupții cutanate cu inflamații pline de lichid.Varicela este foarte contagioasă pentru persoanele care nu au avut boala sau nu au fost vaccinate împotriva acesteia si apare în special în randul copiilor.

Pentru a evita contactarea acestei boli medicii recomandă imunizarea prin vaccinul împotriva acestei boli contagioase. Vaccinul este considerat sigur şi eficient (95% – eficacitatea unei singure doze), oferind o protecţie de lungă durată.

La copiii cu vârsta începând de la 9 luni şi până la 12 ani inclusiv, se recomandă administrarea a două doze de vaccin , pentru a asigura protecţia optimă împotriva varicelei.

La adolescenţii cu vârsta peste 13 ani şi la adulţi se vor administra 2 doze de vaccin.

Dozele de vaccin se pot cumpara din farmacii, la cerere, prețul unei doze fiind de aproximativ 200 de lei.

R.B