Anunț important pentru șoferi! Unde vă puteți contesta amenzile primite

0
325

Vești pentru mii de șoferi! S-a aflat cum vor putea contesta șoferii amenzile primite, dar și alte sancțiuni. 

Conducătorii auto care au încălcat regulile de circulație într-un alt județ decât cel în care locuiesc vor putea să conteste amenda primită, dar și alte sancțiuni, de exemplu, suspendarea permisului auto, la judecătoria din localitatea de domiciliu sau de care aparține acea localitate, nu acolo unde a fost constatată contravenția, potrivit unui proiect de act normativ adoptat tacit la Senat.

În esență, Propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor vizează schimbarea modului în care șoferii sancționați în alt județ decât cel de domiciliu vor putea să conteste sancțiunile primite.

Propunerea legislativă a depășit perioada în care putea fi dezbătută și adoptată de senatori, astfel fiind considerată adoptată în mod tacit, lucru care va fi consemnat oficial în ședința de azi. Documentul are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptare la Camera Deputaților, de semnătura președintelui statului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de act normativ prevede, mai exact, ca șoferii care locuiesc în România să poată contesta amenda primită în alt județ decât cel în care locuiesc la judecătoria de care aparțin. Contestarea procesului-verbal de contravenție se va putea face în aceeași perioadă ca în prezent, respectiv în cel mult 15 zile de la data în care șoferul află de sancțiune.

„Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizează în document.

În momentul de față, cei ce vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea legislației rutiere trebuie să se adreseze judecătoriei “în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Spuneam mai sus că această măsură se va aplica doar celor care au domiciliul stabilit în România. Potrivit inițiativei legislative, în cazul șoferilor care nu au “domiciliul sau sediul, după caz, pe teritoriul României, împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Interesant e faptul că, în timp ce termenul de dezbatere și adoptare al acestui proiect a fost depășit, lucru care demonstrează că parlamentarii nu au fost foarte interesați de adoptarea lui, aceștia au înregistrat la Senat, pentru dezbatere, un alt proiect  ce conține măsuri similare, doar că acestea ar trebui, potrivit proiectului, să fie incluse doar în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, nu și în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, informează avocatnet.ro.

Sursa: bugetul.ro