Firmă de construcții ce efectua lucrări la Oporelu, amendată drastic de ITM Olt

0
564

O societate de construcţii din Drăgăşani, ce efectua lucrări în comuna Oporelu, s-a ales cu amendă în valoare de 100.000 lei după ce inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au depistat că avea la muncă cinci persoane fără forme legale de angajare.

În luna august 2019, inspectorii ITM Olt au verificat 190 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, la mai mult de jumătate dintre angajatori fiind identificate abateri de la legislaţia muncii. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 128 sancţiuni, din care cinci amenzi contravenţionale, în valoare totală de 125.000 de  lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 231 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă  Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, o firmă de construcții din Drăgășani ce efectua lucrări în comuna Oporelu a fost depistată cu cinci persoane la negru, fiind amendată cu 100.000 de lei ( 1 miliard ROL).

Măsurile dispuse de inspectorii de munca au vizat deficienţe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic. Tot în luna august, 11 salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, 10 soldate cu incapacitate temporară de muncă și unul mortal.