Zeci de focare de pestă porcină și sute de porci omorâți în Olt

0
790

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că la această dată, în județul Olt, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 14 localităţi şi sunt confirmate 67 de focare.

Cele mai multe focare de PPA se înregistrează la Orlea -17 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Sprîncenata-8 focare și Cilieni-7 focare. De asemenea, au fost confirmate trei focare la Gura Padinii, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Drăgăneşti Olt-2 focare, Văleni-2 focare, Ianca-1 focar, Dăneasa-1 focar, Ipoteşti-1 focar, Coloneşti-1 focar și Grojdibodu-1 focar.

  Acţiunea de ucidere preventivă a tuturor porcilor în localitatea Orlea, începută în data de 14 august 2019, se derulează în continuare.

În total, din focarele de pestă porcină africană, au fost eliminaţi 436 porci, iar în acţiunile de ucidere preventivă desfăşurate în localităţile Cilieni, Slăveni(Gostavăţu) şi Stoeneşti au fost eliminaţi 1113 porci. A fost confirmat şi un focar de pestă porcină africană pe fondul de vânătoare 53 Orlea, la un mistreţ împuşcat, fiind aplicată, ca măsură obligatorie în cadrul planului de măsuri de combatere a PPA la mistreţ, recoltarea integrală a mistreţilor din zonele afectate prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, iar pentru zonele neafectate (fonduri cinegetice) se va realiza reducerea efectivului prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.