Gigel Știrbu ia atitudine! Popa Popa’s, ținta!

0
519

După apariția publică a caricaturistului Popa Popa’s într-un studio de televiziune, în care a adus jigniri oltenilor, deputatul Gigel Știrbu a luat atitudine. Acesta a sesizat CNCD pentru sancționarea lui Popa și a trimis o scrisoare primarului Timișoarei pentru retragerea titlului de Ambasador Cultural al Timișoarei a marelui caricaturist.

“În urma celor declarate de Ștefan Popa Popa’s am sesizat CNCD și am trimis o scrisoare primarului Timișoarei, Nicolae Robu.

În cele ce urmează voi reda integral textul celor două documente prin care solicit sancționarea de către CNCD a domnului Popa Popa’s și retragerea titlului de Ambasador Cultural al Timişoarei de către administrația locală.

„Domnului Csaba Ferenc ASZTALOS,
Preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

Stimate domnule Președinte,

Prin prezenta adresă, vă solicit să sancţionaţi conform prevederilor legale în vigoare afirmaţiile discriminatorii făcute de domnul Ştefan Popa Popa’s referitoare la faptul că “ oltenii veniți în Timișoara au stricat orașul.”
Domnul Stefan Popa Popa’s este Ambasadorul Cultural al Timişoarei şi această funcţie ar trebui să-l facă responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public. Domnul Popa ar trebui să lupte pentru prevenirea şi combaterea discriminării la nivelul intregii ţări şi nu să defăimeze cetăţeni după apartenenţa lor locală. Faptul că Ştefan Popa Popa’s este o persoană publică, afirmaţiile făcute la un post de televiune au si mai mare putere dicriminatorie şi din aceste motive vă solicit sancţionarea lui în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Conform articolului nr. 2 al Ordonanţei nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare: “prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinţă, pe baza de rasă, naţionalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenţa la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.”
Având în vedere că CNCD este forul decizional în constatarea existenţei faptelor de discriminare si de sancţionarea acestora şi că atribuţiile principale ale Colegiului Director constau în soluţionarea cazurilor de discriminare primite de CNCD, vă solicit aplicarea sancţiunilor care se impun domnului Ştefan Popa Popa’s, conform prevederilor OG nr 2/2000.”

„În atenţia: Consiliului Local Timişoara
Domnului Nicolae Robu, primarul Timişoarei

Prin prezenta scrisoare deschisă, solicit Asociației Capitala Culturală Europeană Timişoara să retragă titlul de ambasador cultural domnului Ştefan Popa Popa’s din cauza afirmaţiilor defăimătoare şi discriminatorii făcute în cadrul unei emisiuni televizate. Concret, domnul Popa a declarat că Timişoara s-a umplut de „toate ciurucurile din Oltenia”.

Domnul Stefan Popa Popa’s nu merită să mai fie Ambasadorul Cultural al Timişoarei, pentru că această distincţie ar trebui să-l facă responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public. Domnul Popa care este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură din România şi ar trebui să lupte pentru prevenirea şi combaterea discriminării la nivelul întregii ţări şi nu să defăimeze cetăţeni după apartenenţa lor locală sau etnică.

Faptul că domnul Ştefan Popa Popa’s este o persoană publică, afirmaţiile făcute la un post de televiune au si mai mare putere dicriminatorie şi din aceste motive vă solicit retragerea titlului de Ambasador Cultural. Este prea onorant acest titlu pentru domnia sa, mai ales că a declarat cu ceva timp în urmă: “cu această numire, m-au degradat! Eu sunt Amabasadorul României pentru turism cultural, cu acte în regulă, cu paşaport diplomatic încă din 2013, iar ei, cei din Timişoara, repet, m-au degradat acum, făcându-mă ambasadorul unui oraş!”.

Din aceste motive întemeiate, vă solicit să faceţi demersurile care se impun pentru retragerea distincţiei de Ambasador Cultural al Timişoarei, domnului Ştefan Popa Popa’s.”” a declarat deputatul de Olt pe pagina sa de socializare.

Alexandra N.