Dacă ai trecut de vârsta asta, creierul tău nu mai produce neuroni

0
597

O nouă descoperire din lumea științei stârnește controverse și pune sub semnul întrebării o părere larg răspândită. Și anume aceea conform căreia creierul uman produce neuroni inclusiv la vârsta adultă.

Oamenii de știință de la Universitatea din California au realizat un studiu care arată că, de fapt, creierul uman produce neuroni doar până la vârsta de 13 ani. În cadrul studiului, cercetătorii au studiat țesutul cerebral de la 59 de oameni – morți sau al căror țesut cerebral a fost preluat într-o operație.

De asemenea, studiul s-a întins pe o perioadă de cinci ani și a inclus o gamă largă de eșantioane – de la nou-născuți până la adulți cu vârsta de 77 de ani.

Cercetătorii au început prin identificarea neuronilor tineri, caracterizați prin formele lungi și subțiri. Apoi, au folosit anticorpi fluorescenți ca să detecteze proteine specifice celulelor în diferite stadii de maturitate.

Vârsta la care creierul încetează să mai producă neuroni

Rezultatele studiului au arătat că în ciuda numărului mare de neuroni tineri din țesutului cerebral care sunt prezenți la naștere, producția lor a încetat substanțial la vârsta de șapte ani. Ulterior, la vârsta de 13 ani, producția lor s-a oprit definitiv.

„Noi nu am găsit nicio urmă de neuroni tineri sau de celule stem care generează neuroni prin diviziune în hipocampul subiecţilor în vârstă de peste 18 de ani”, a explicat unul dintre autorii cercetării, Arturo Alvarez-Buylla de la Universitatea San Francisco.

Oamenii de ştiinţă au identificat neuroni tineri doar în mostre prelevate de la bebeluși şi de la copii. Proba cea mai matură în care cercetătorii au găsit doar câteva celule nervoase imature aparţineau unei persoane în vârstă de 13 ani.

Însă, părerile cercetătorilor sunt împărțite când vine vorba de acest subiect controversat. Unul dintre cei care nu este de acord cu studiul de mai sus este Rusty Gave, director interimar al Institutului Salk din La Jolla, California, care a realizat și el o cercetare în acest sens în anul 1998.

„Studiul, publicat în Nature, este defect, deoarece testarea neurogenezei nu este fiabilă atunci când se utilizează țesutul cerebral al unei persoane moarte”, a declarat Rusty Gave.

Sursa: realitatea.net