Sclavie la o firmă din Olt

1
2494

Patronul unei patiserii din Slatina a fost sancționat de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Organele legii au constat că un angajat de la această societate era plătit de patron cu un salariu sub nivelul minim impus de lege.

 Fiind la prima abatere angajatorul a primit doar avertisment scris din partea inspectorilor de muncă și obligat să se conformeze legislației în vigoare.

 „O persoană a fost identificată că nu avea contractul de muncă modificat la salariul minim pe economie. A fost aplicat doar un avertisment și s-au trasat măsuri de intrare în legalitate. Este vorba despre patronul unei societăți cu activitate de patiserie-cofetărie din Slatina. Nerealizarea măsurilor trasate de către inspectorii de muncă este sancţionată, conform prevederilor Legii 108/1999, cu amendă cuprinsă între 5.000  şi 10.000 lei. Conform Codului Muncii amenzile pentru nerespectarea salariului minim pe economie sunt cuprinse între 300 şi 2.000 lei”, a precizat inspector șef Cristian Ungureanu, șeful ITM Olt.

În 2018 un patron din Olt a fost amendat cu 300 de lei, în 2017, doi patroni din Olt au fost amendați cu 300 de lei, fiecare, pentru nerespectarea salariului minim pe economie, în  2016, patru patroni din Olt au fost sancţionaţi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, în timp ce în 2015 zece patroni din judeţ au încălcat legislația. Domeniile de activitate în care angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim sunt comerţul şi prestările de servicii, respectiv alimentaţie publică (baruri şi restaurante) spălătorii, service-uri şi vulcanizări, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane.

De asemenea, potrivit inspectorilor de muncă, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din industria confecţiilor textile, la firmele de pază şi în agricultură.

 

 

1 COMENTARIU

  1. O porcarie de lege,fix in favoarea patronilor. Pai dacă din” greșală” uita timp de 1 an sa se conformeze prevederilor legale si ulterior primeste un avertisment, urmat de 300 lei amenda,asta este incurajare la nerespectarea legii. Economia facuta prin nerespectarea legi este mult mai mare ca sanctiunea pe care o risca un patron. Concluzia este logică! De ce sa respecti legea,când este mai economic sa o încalci!? Si uite cum desi la sfârsit de an multe firme raporteaza pierderi sau cel mult un bilant pe 0,patroni schimba limuzinele de lux ca pe ciorapi,proprietatile se îmultesc,deși cand verifici ei incasează salariul minim pe economie! Ba mai plâng si cu ceapa în buzunar ca nu gasesc muncitori calificati,ca acestia stau cateva zile si pleaca si ca vezi doamne ce sacrificii fac ei pentru bugetul tării. Bașca ,marfa cumpărata de la magazine endetail gen Kaufland si bagate in gestiune fara forme legale. Dar inspectori ANAF și ITM dorm in cizmele statului si impart veniturile frauduloase cu patroni pe care ar trebui să-i controleze! Anunta din timp,pe canale neoficiale controlul si ,concluziile le trage fiecare…..?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here