Se schimbă legea! Toți cei care au spații comerciale la parterul blocului sunt afectați

1
762

Proiect revoluționar pe masa Parlamentului. O lege care vizează milioane de români se va schimba. Proiectul îi vizează pe cei care stau la bloc. Problemele cu liniștea publică se vor rezolva dacă această lege va fi promulgată.

Aleșii vor să rezolve o problemă care afectează milioane de români. Se vrea eliminarea spațiilor comerciale de la parterul blocurilor din toată România. Acestea ar putea depinde doar de dorința asociațiilor de proprietari. Activitățile economice ale magazinelor ce funcționează la parterul blocurilor se schimbă foarte des, iar avizul de funcționare pentru acestea nu este obligatoriu la fiecare schimbare.

Totul va fi modificat cu ajutorul acestui proiect. Și asta nu e tot. Unele activități economice desfășurate încalcă în mod repetat drepturile locatarilor, liniștea publică este tulburată, iar proprietarii nu pot face nimic pentru că spațiul comercial deține deja aviz de funcționare dintr-o perioadă precedentă, când erau desfășurate alte activități economice.

Și asta nu e tot. Inițiatorii legii vor și instituirea obligației de solicitare a unui nou aviz scris al comitetului executiv, sau a proprietarilor direct afectați, învecinați pe plan orizontal și vertical cu activitatea economică, în cazul în care este schimbat obiectul de activitate al acesteia.

Legea nr. 196 din 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor

Art. 40 – (2²) Operatorii economici care își desfășoară activitatea în spații situate în clădiri cu destinația de locuințe, își suspendă sau, dacă este cazul, își încetează activitatea deîndată, în cazul în care comitetul executiv își retrage avizul scris dat pentru schimbarea destinației spațiului sau dacă proprietarii afectați direct, cu care se învecinează pe plan orizontal și vertical, își retrag acordul dat în prealabil, din cauza încălcării, în mod repetat, a drepturilor lor prin desfășurarea activității operatorului economic respectiv sau a tulburării liniștii publice, așa arată proiectul de lege aflat pe masa Senatului, iar dacă va ajunge la Camera Deputaților, ultimul for este decizional.

Proiectul prevede posibilitatea de suspendare sau chiar de încetare a activității dacă asociația aduce în sprijinul afirmațiilor doar copiile amenzilor sau sancțiunilor date de poliția chemată la locul tulburării liniștii publice.

(2³) Retragerea avizului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectați trebuie să fie întemeiată și se face în baza proceselor verbale de constatare a contravenției sau a copiilor acestora, eliberate de către agenții constatatori chemați la locul tulburării, precum și a oricăror altor mijloace legale de probă care dovedesc tulburarea liniștii publice și încălcarea drepturilor locatarilor. Aceasta este însoțită de copii ale proceselor verbale de constatare a contravenției, precum și de alte mijloace legale de probă administrate, dacă este cazul.

Sursa: capital.ro

1 COMENTARIU

 1. O initiativa foarte buna.
  Sunt cazuri in care absurdul este la el acasa.
  S-au facut spatii comerciale pe un anumit tipic la parterul blocurilor (sa zicem magazin de biciclete).
  Apoi si-a schimbat profilul facandu-se magazin de haine, apoi magazin de alimentatie.
  El initial a luat avizul proprietarilor nefacand probleme.
  Ulterior isi monteaza o lada frigorifica, apoi doua, apoi mai vine cu 3 frigidere, mai monteaza 2 aparate de aer conditionat din care unul de mare putere care cand porneste vibreaza toata structura blocului locatarii nemaiavand liniste in case. Apoi activitatea se diversifica si lasa aparatele sa functioneze non stop si nu mai doarme bine aproape nimeni noaptea, isi mai fac si o camera frigorifica ce urla motoarele non stop samd. Mai monteaza cate o unitate producatoare de zgomot la geamul locatarilor fara sa le ceara acordul samd.
  Este caz real. O celebra cofetarie in Slatina care are si terasa si este in centrul orasului.
  Desi se fac demersuri autoritatile sunt reticente si cumva partinitoare in favoarea agentului economic si doar o interventie prompta si agresiva din punct de vedere legal reprezentand un asalt asupra autoritatilor mai rezolva din probleme.
  Deci DA legea este vitala pentru sanatatea publica.
  Si trebuie aprobata urgent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here