Vești uriașe pentru șoferi! Cum ar putea fi obținut permisul

0
516

Vești uriașe pentru șoferi! Potrivit unui proiect de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului, permisul ar putea fi obținut în aceste condiții.

Permisul pentru conducerea motocicletei ar putea să se obțină pe baza numai a vechimii permisului de categorie B.

Un proiect de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care va fi dezbătut în Senat ar urma să faciliteze obținerea carnetului de conducere de categoria A1 adică pentru motociclete și tricicluri pentru persoanele care au deja permis de categorie B fără a mai fi necesar un examen.

Criteriile propuse de modificare sunt:

  • vârsta minimă 24 de ani;
  • deținerea permisului categoriei B de cel puțin 2 ani;
  • parcurgerea unui curs practic obligatoriu pe motocicletă, de 10 ore.

La ora actuală, cei care doresc să obțină permisul pentru pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm³, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, trebuie să dea examen specific. De asemenea, permisul categoriei A1 se acordă pentru tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW.

În expunerea de motive se spune că extinderea actuală a localităților obligă autoritățile la soluții alternative pentru decongestionarea traficului, una dintre acestea fiind utilizarea de motociclete ușoare. În plus, se reduce poluarea, se reduc costurile cu combustibilul, se asigură o fluență mai mare a participanților la trafic.

Sursa: bugetul.ro