Trei olteni au de recuperat sume uriașe de bani de la Fisc

0
1149

Peste 20.000 de olteni au depus la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Olt cereri de restituire a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule,taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

  Dintre aceștea, doar 19.747 de  cereri îndeplinesc condițiile de restituire. Procesul de restituire a sumelor reprezentând taxa auto este în plină desfășurare. De precizat faptul, că restituirea sumelor reprezentând taxa auto se face numai în limita sumelor alocate de Agenția Fondului de Mediu.

„Au fost emise decizii privind restituirea sumelor aferente taxei auto pentru un număr de 17.918 persoane din care un număr de 7.282 persoane au primit banii în cont”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJFP Olt, Mihaela Marinescu, la solicitarea Gazeta Oltului.

Cele mai mari sume solicitate de contribuabili, pentru o singură mașină sunt: 28.050 lei; 26.967 lei și 25.602 lei. Pentru a-şi primi banii înapoi, solicitantul trebuia să depună o cerere la organul fiscal competent. „Contribuabilii au solicitat restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal competent. În cererea de restituire trebuiau înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei special pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule. Precizăm că restituirea sumelor se efectuează de organul fiscal competent numai în contul bancar deschis pe numele titularului taxei auto. Termenul pentru depunerea cererii de restituire a fost 31.08.2018”, a adăugat Marinescu.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, data limită de restituire a sumelor reprezentând taxa special pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule este 30 iunie 2019. Totodată, la nivelul AJFP Olt s-au luat măsuri pentru urgentarea restituirii sumelor reprezentând taxa auto, prin delegarea de atribuții în acest sens.