Premiu valoros pentru judeţul Olt, la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate. Vezi cine l-a câștigat

0
359

Viorel Costinel Beșteleu, din Oboga, a obţinut zilele trecute premiul I la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate, organizat în localitatea Ciocăneşti, din Bucovina. Acesta este cel de-al cincilea premiu câștigat pe ouă de către reprezentanții județului Olt la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate din România.

 Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate se desfăşoară anual în comuna turistică Ciocăneşti, din Bucovina, localitate declarată comună-muzeu în anul 2004, fiind recunoscută pentru caracterul unitar al construcţiilor şi pentru unicitatea sa prin motivele tradiţionale naţionale sculptate pe faţadele caselor. Manifestarea a fost organizată în zilele de 14 şi 15 aprilie.

Prima zi a fost o zi a șezătorii, aşa cum se făcea pe vremuri. La Casa Şezătorii din satul Botoş, s-a cântat, s-a ţesut, s-a povestit, s-au perpetuat obiceiuri. Evenimentul a fost organizat de Centrul Culturii Tradiţionale din Suceava în colaborare cu Primăria din Ciocănești.

În cea de-a doua zi s-au desfăşurat trei concursuri de încondeiere a ouălor. La Şcoala Gimnazială Ciocăneşti a avut loc concursul „Tradiţie – valoare sacră”, ediţia a VII-a, la care au participat 55 de elevi din 13 şcoli gimnaziale şi cluburi ale copiilor. La Casa de Cultură a avut loc ediţia a IV-a a concursului „Dr. Anton Setnic”, dedicat elevilor de liceu şi şcoală profesională, şi concursul de încondeiere „Înv. Novac Norbert”, aflat la a treia ediţie, dedicat studenţilor.

Pentru liceeni și studenți a existat o temă care a trebuit redată pe oul încondeiat, și anume „Grădina Raiului”. Două ore au avut concurenții la dispoziție pentru a simboliza pe ouăle încondeiate tema concursului. La final, juriul a stabilit ca unul dintre câștigătorii locului întâi să fie Costinel Beșteleu, din Oboga, care a încondeiat un ou cu „Heruvimul“, unul dintre cele zece motive ce se regăsesc pe ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului. Acesta devine astfel cel de-al cincilea premiu câștigat pe ouă de către reprezentanții județului Olt la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate din România.

Tot aici, la Ciocănești, se organizează în fiecare an și Târgul de ouă încondeiate care aduce aici nu numai foarte mulți meșțeri încondeietori de ouă ci și foarte mulți vizitatori și cumpărători. Din cele peste zece mii de ouă încondeiate care ajung să fie prezentate la târg, foarte puține iau drumul înapoi spre casele meșterilor. Este și unul dintre motivele pentru care meșteșugul ouălor încondeiate înflorește mereu în Bucovina. Festivalul de la Ciocăneşti s-a încheiat cu premierea participanţilor la concursurile festivalului, urmată de un spectacol folcloric. Muzeul ouălor încondeiate pe care comuna îl deține are o colecție cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, unică, în care sunt prezente peste două mii de ouă încondeiate din toată ţara. Nu puteau să lipsească de aici ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului, de la Călui, Oboga sau Balș. Numele meșterilor populari încondeietori de ouă din județul Olt (Tudor Diaconeasa, Petre Ciobanu, Daniela Voicu) dar și ucenicii acestora care, în ultimii cinci ani au câștigat premii la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate ce se desfășoară în această localitate în fiecare an (Virgil Teodor, Costinel Beșteleu, Ionela Rony Costache, Adriana Georgiana Năstasie) este înscris în colecția muzeului alături de exponatele pe care ei le-au oferit muzeului sau ouăle încondeiate cu care au câștigat premii la concursul «Tradiție – valoare sacra». Cel mai vechi ou din expoziţie are peste 100 de ani. Este un ou încondeiat la Ciocăneşti cu ceară naturală de albine scufundat în baia de culoare. Pe acest ou se regăsesc diverse simboluri ceea ce demonstrează că nu a fost încondeiat la voia întâmplării, a precizat Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt.