Noi detalii privind situația din Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina

0
487

În completarea cercetărilor ce se efectuează în dosarul penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, având ca obiect infracţiuni de corupţie, comise de către persoane care, fie îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, fie din afara acestei unităţi spitalicești, la data de 12.03.2019 s-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de alţi doi cumpărători de influenţă, precum şi faţă de şeful Secţiei de Psihiatrie, după cum urmează:

Referitor la cumpărătorul de influenţă Z.F. s-a reţinut că  în luna mai 2017, i-a dat inculpatului C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, suma de 250 lei, în schimbul promisiunii  inculpatului că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente-medici  să elibereze actele necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate, apoi, în baza aceleiaşi activităţi infracţionale, cumpărătorul de influenţă a mai dat suma de 1.000 lei inculpatului C.I., în luna februarie 2018, acesta promiţând că va trafica influenţa sa în rândul medicilor competenţi a elibera  actele medicale necesare încadrării sale în grad de handicap.

Activităţile descrise întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată (două acte materiale), prev. de art. 292 alin.1 N.C.pen., rap la art. 6 din Lg. nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 N.C.pen.

În sarcina aceluiaşi cumpătăror de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită, prev.de art.290 alin.1 C.p., rap.la art.6 din legea 78/2000, constând în aceea că,  la data de 29.06.2017, la instigarea inculpatului C. I. i-a dat suma de 100 lei medicului specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile acesteia de serviciu, privind internarea medicală la Secţia de Psihiatrie a cumpărătorului de influenţă Z.F. şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017 pe numele acestuia.

Cât priveşte pe cel de-al doilea cumpărător de influenţă P.M., în sarcina acestuia s-a reţinut un singur act material constând în aceea că, la data de 22.05.2017, a dat inculpatului C.I., prin intermediul concubinei acestuia V.F., suma de 400 lei, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, în schimbul promisiunii  că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente-medici, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate  şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă.

Referitor la medicul specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care îndeplineşte şi funcţia de şef secţie, în sarcina sa   s-au reţinut două acte materiale de luare de mită, respectiv:

-la data de 16.05.2017 a primit suma de 300 lei de la  inculpata V.F. în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind acordarea prelungirii concediului medical pentru  cumpărătorul de influenţă Berlinschi Georgeta (condamnată,  deja, de către Tribunalul Olt, ca urmare a încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei);

-la data de 29.06.2017 a primit suma de 100 lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind internarea medicală continuă a  acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a S.J.U. Slatina din perioada 29.06.-06.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017.

Ca urmare  a evaluării gravităţii faptelor, atât faţă de cei doi cumpărători de influenţă, cât şi faţă de medicul specialist, la data de 12.03.2019, respectiv la data de 14.03.2019, faţă de aceştia s-a luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, stabilindu-se printre obligaţii, interdicţia de a nu depăşi teritoriul ţării, de a nu comunica, direct ori indirect între aceştia, iar referitor la medicul specialist M.C. s-a dispus şi interdicţia de a mai exercita profesia de medic  în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, precum şi funcţia de şef secţie în cadrul respectivei unităţi spitaliceşti.

Totodată, s-a dispus prelungirea controlului judiciar cu privire la ceilalţi trei inculpaţi, respectiv C.I., fost infirmier în cadrul aceleiaşi secţii, faţă de concubina acestuia, inculpata V.F., precum  şi faţă de inculpata J.M., consilier în cadrul DGASP Olt.