Muguraşii Iminogului, din Perieţi, au înflorit de Dragobete

0
634

Dragobetele, ziua în care se sărută fetele, a fost sărbătorit şi la Moreni, în judeţul Dâmboviţa, în cadrul Festivalului Naţional de Artă şi Tradiţie Populară “Dragobete-Moromete”, din 23-24 februarie. O iniţiativă care se înscrie în seria eforturilor pe care le fac iubitorii de tradiţie autentică românească în direcţia contracarării influenţelor străine care tind să se suprapună peste cele autohtone. Nu avem nimic cu ziua sfântului Valentin, dar sărbătoarea noastră tradiţională este Dragobetele, ziua în care se iubeşte româneşte, aşa cum iubeau părinţii şi bunicii noştri.

Şi dacă scriem despre festivalul de la Moreni, este pentru că acolo a ieşit în evidenţă încă o dată, în plan naţional, valoarea folcorului autentic oltenesc. Acesta a fost reprezentat la Moreni de Ansamblul Folcloric “Muguraşii Iminogului”, din comuna Perieţi, coordonat de însuşi primarul comunei, Costin Robert Vâlceleanu. Într-o deplină consonanţă cu tatăl său, Marin Vâlceleanu, “sufletul viu al redeşteptării tradiţiilor din Perieţi”, tânărul primar a pus bazele înfiinţării acestui ansamblu la puţină vreme după ce a fost ales primar, în 2012.

Încă din primii ani, Muguraşii Iminogului şi-au răspândit parfumul pe la diferite festivaluri şi concursuri judeţene, naţionale şi internaţionale, încoronându-se cu numeroase premii. Cele mai recente sunt cele de anul trecut şi de anul acesta. Anul trecut, la Festivalul Internaţional “Cătălina”, din Iaşi, ansamblul din judeţul nostru a obţinut Premiul I, devansând anambluri prestigioase din Republica Moldova, Mexic, Bulgaria, Polonia, Muntenegru, Ucraina, Ungaria, precum şi 14 ansambluri româneşti. Anul acesta, competiţia a fost la fel de acerbă, deşi anvergura a fost “doar” naţională. Punându-şi în joc talentul şi virtuozitatea şi puternic încurajaţi de pe margine de cei care i-au însoţit la Moreni – primarul şi tatăl său, apoi coregraful Sandu Rizea şi profesorul Valentin Ivănescu – tinerii artişti din Perieţi s-au întrecut pe ei înşişi, obţinând Marele Premiu al festivalului.

Ne face plăcere să consemnăm aici şi numele unor elevi de la Liceul Tehnologic “P,S.Aurelian”, din Slatina, membri ai ansamblului încă din primii ani ai şcolii generale şi care au continuat să activeze în cadrul ansamblului şi ca liceeni. Este vorba de elevi precum: Elena Mitrică, Sorin Stroe, Marco Stroe, Nicoleta Anton, Ştefan Calcan, Mihăiţă Manolache, Mihaela Nistor, Alexandra Voicu, Andreea Stancu, Denisa Penescu.

Tuturor acestor viitori mari artişti, dar şi celor care-i îndrumă, le adresăm sincere felicitări!