Unirea Principatelor Române, celebrată în aproape toate orașele oltene

0
1105

Joi, 24 ianuarie, în Slatina, pe Esplanadă, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, câteva sute de slătineni s-au strâns pentru a celebra Unirea Principatelor Române.

Evenimentul a început cu Imnul Național interpretat de către Fanfara Lyra, apoi prefectul de Olt, Silviu Neacșu, a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă.

”Se împlinesc, astăzi, 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar și suveran român actual: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei și Țării Românești.

Aristocrația noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale și politice, precum și cea mai mare parte a populației, au reușit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unității naționale românești, întrevăzute de geniul voievodului Mihai Viteazul la 1600 și desăvârșite cu Marea Unire din 1918.

Acest moment al istoriei noastre să îl sărbătorim cu încredere în România și în resursele inepuizabile ale ființei românești. Avem experiența coeziunii interne pentru o cauză, a luptei pentru locul nostru în istorie și în lume, a victoriei care nu a fost niciodată obținută în cotropire, ci în apărarea a ceea ce ne aparține. Această pagină de istorie și idealul de unitate al înaintașilor care au făcut posibilă devenirea României de astăzi sunt fundamentale pentru viitorul națiunii române, pentru evoluția noastră ca societate modernă, atașată valorilor europene, în care drepturile și libertățile sunt respectate și apărate, ca stat suveran, prețuit de partenerii europeni și internaționali”, a transmis prim-ministrul.

Evenimentul a continuat cu un sobor format din trei preoți care au citit câteva rugăciuni, iar apoi a fost dat startul depunerii de coroane.

Primii care au adus un omagiu au fost prefectul Silviu Neacșu alături de subprefectul Radu Ioniță, urmați de: senatorii Paul Stănescu și Renică Diaconescu, președintele Consiliului Județean, Marius Oprescu, vicepreședinții CJ Ioan Ciugulea și Virgil Delureanu, viceprimarii Slatinei, Gigi Ernes Vâlceleanu și Claudiu Stăncioiu și directori ai instituțiilor județului Olt.

În continuare, fanfara a defilat, iar reprezentanții administrației au încins Hora Unirii alături de cetățenii prezenți.

În orașul Balș nu s-a organizat nimic cu ocazia zilei de 24 ianuarie.

În schimb la Corabia s-a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române. Viceprimarul Sorin Gigi Vlad a vorbit despre importanța istorică a zilei, dar primarul Iulică Oane și deputatul Alexandru Stănescu au lipsit din motive personale. Cei care au depus coroane au fost viceprimarul, consilierii locali și directori ai unor instituții locale.

După alocuțiunile de rigoare, a urmat un moment artistic susținut de Ansamblul Danubius Junior și de elevii de la Școala Virgil Mazilescu.

La Caracal, primarul Liviu Radu și muzeograful Sorin Popovici au spus câteva cuvinte, subliniind însemnătatea unirii în parcursul istoriei, urmând depunerea de coroane din partea primarului, viceprimarului, doi consilieri județeni și consilierii locali, dar și directori ai instituțiilor locale. De remarcat absența deputatului Dan Ciocan.

Manifestarea a continuat cu momente artistice cu cântece patriotice, dar și o scenetă cu ceremonia de primire a lui Alexandru Ioan Cuza, susținute de copiii de la Centrul Cultural Municipal Radu Șerban, continuată cu Hora Unirii.