Anunț important pentru toți angajații din România

0
630

Conform legislației muncii de la noi din țară, un angajat trebuie să efectueze concediul de odihnă în fiecare an, iar zilele libere neutilizate pot fi reportate pentru o perioadă de timp.

Astfel, se stabileşte că în cazul în care salariatul, „din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Astfel, dacă un angajat mai are zile de concediu de odihnă din 2018, el poate să beneficieze de acestea începând din ianuarie 2019 şi până la sfârşitul lunii iunie 2020. În mod evident, durata concediului de odihnă din 2019 sau 2020 al unui salariat nu este afectată de zilele libere neluate în 2018, notează avocatnet.ro.

Atenţie! Firmele nu pot compensa în bani zilele de concediu neluate de salariaţi. Acest lucru este posibil doar atunci când încetează contractul individual de muncă dintre angajat şi angajator, din moment ce salariatul chiar n-ar mai putea să-şi ia liberele respective la compania de la care pleacă.

Sursa: capital.ro