Ce se mai întâmplă cu PESTA PORCINĂ în Olt

0
556

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt (DSVSA) Olt, a transmis vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că situaţia la nivel judeţean este staţionară cu privire la pesta porcină africană (PPA), nemaifiind înregistrate alte suspiciuni de boală.

Numărul total al focarelor de PPA în județul Olt este de 5, la porcii domestici din gospodării ale populației din localitățile Rusănești și Cilieni, și 2 cazuri la porcii mistreți din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza satului Pestra din comuna Dăneasa.

Joi, 20 decembrie, a fost finalizat recensământul tuturor exploatațiilor din localitățile aflate în zona afectată de PPA la mistreți, fiind verificate aproximativ 12.000 de gospodării. În urma examinării clinice a porcilor existenți în exploatații, nu au fost identificate semne clinice de boală.

DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat(mortalitate) medicului veterinar de libera practică împuternicit și DSVSA Olt în vederea aplicării în termen imediat a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.

 „DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru limitarea răspândirii virusului PPA, cetățenii  au obligația de a respecta condițiile minime de biosecuritate în exploatații și restricțiile impuse de autorități. Menționăm că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii  animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor H.G. 1214/2009, modificată și completată prin H.G. 484/2018. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se arată în comunicat.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.