Primăriile din Olt primesc bani pentru echilibrarea bugetelor locale

0
344

Consilierii judeţeni s-au reunit marți , în şedinţă extraordinară cu trei proiecte importante pe ordinea de zi. Este vorba despre proiectul de hotărâre cu privire la repartizarea pe unități administrativ teritoriale a influențelor la cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; proiectul de hotărâre cu privire la: rectificarea bugetului Județului Olt, pe anul 2018 și proiectul de hotărâre cu privire la: alocarea unei sume din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Olt, prevăzut în bugetul Județului Olt pe anul 2018. Toate cele trei proiecte au primit votul aleșilor județeni.

În ce privește repartizarea pe unități administrativ teritoriale a influențelor la cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală Consiliul Județean a împărțit către primării suma de 14.281.000 de lei, din care 31.000 de lei au fost alocați orașului Potcoava și 14.250.000 de lei către comune. „Toate cele trei proiecte aprobate astăzi sunt legate de sume care au fost date tuturor localităţilor din judeţul Olt, sumele sunt diferenţiate în funcţie de problemele pe care aceste localităţi le-au avut. Unele localităţi aveau restanţe la plata salariilor şi nu închideau anul, altele aveau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive şi popriri pe conturi, iar altele aveau nevoie pentru cheltuieli materiale să închidă anul. Toate localităţile din judeţ au primit aceste sume, iar cele trei proiecte de hotărâre de astăzi sunt legate strict de această alocare de fonduri către primării”, a explicat președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.  Șeful administrației județene a adăugat că sumele alocate sunt atât din bugetul propriu al CJ, cât şi cel de stat. Oprescu susține că nu majorarea salariilor în administrațiile locale este cauza dificultăților financiare pe care le întâmpină primăriile.

„Nu este vorba despre restanţe mari la plata salariilor, era vorba de luna noiembrie, ultima care se plăteşte în acest an şi a fost nevoie să le alocăm aceste sume. Problemele nu sunt din cauza creşterilor salariale pentru că noi am încercat, încă de la începutul anului, să finalizăm bugetele primăriilor, să le sprijinim, astfel încât fiecare primărie să aibă bani de funcţionare. A fost un an plin de investiţii, în care o parte din bani trebuie puşi pentru cofinanţările pentru proiectele pe fonduri europene, de asemenea o parte din bani se duc către studiile de fezabilitate făcute, către dirigenţie de şantier, practic au fost primării care n-au reuşit să acopere şi această zonă a salariilor”, a conchis Marius Oprescu.

Iată cum au fost repartizate pe unități administrativ-teritoriale influențele la cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018: