Zeci de persoane din Olt, executate silit

0
652

Zeci de olteni au intrat în vizorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt după ce s-a descoperit că au beneficiat fără drept de diferite forme de sprijin financiar. Pentru recuperarea prejudiciului, aproximativ 90 de debitori se află în executare silită.

 Zeci de olteni trebuie să returneze statului sume de bani încasate necuvenit, după ce au fost depistaţi de inspectorii AJOFM Olt că, în timp ce se aflau în şomaj, obţineau venituri şi din alte activităţi. Majoritatea datornicilor fie au încasat şi ajutor de şomaj şi salariu, fie au abandonat cursurile de calificare subvenţionate de stat. Pe lista datornicilor se află şi persoane aflate în evidenţa AJOFM care au primit prime de încadrare, conform legislaţiei în vigoare, însă au părăsit locul de muncă înainte de 12 luni, din motive imputabile lor (n. red. – prin demisie). Pentru plata primei de încadrare sunt două condiţii: una ar fi să se angajeze în intervalul de timp stabilit, cea de-a doua face referire la menţinerea raporturilor de muncă cel puţin 12 luni. Din diverse motive, puţini tineri reuşesc să respecte cea de-a doua condiţie şi să rămână la firma la care s-au încadrat minimum un an de zile, deşi în momentul în care primesc prima de încadrare li se explică acest lucru. Primele încasate de cei care încetează relaţiile de muncă se constituie în debite. În prezent, nu mai puțin de 89 de olteni se află în executare silită, suma totală pe care o datorează aceştia fiind de peste 760 milioane ROL.

„La data de 30 septembrie 2018, se aflau în executare silită un număr de 86 debitori pentru suma totală de 76.117,96 lei, după cum urmează: indemnizaţii de şomaj necuvenite, plătite fără temei legal – 43 de persoane pentru suma de 57.367,96 lei; debite stabilite în sarcina şomerilor beneficiari de cursuri de formare profesională – 31 de persoane pentru suma de 4.145 lei; prime acordate în temeiul articolelor 73, 74 şi 75 din Legea numărul 76/2002 –  11 persoane pentru suma de 14.290 lei. De asemenea, un agent economic are de returnat statului suma de 315 lei, reprezentând amendă aplicată în temeiul art. 113 lit a) pentru nerespectarea dispozițiilor art.10 din Legea nr.76/2002, modificată și completată ulterior”, a precizat  Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.