Utilajele operatorului de salubritate nu vor tranzita Balșul

0
281

Autoritățile județene au găsit soluția pentru a evita intrarea utilajelor de salubritate în orașul Balș, odată cu punerea în funcțiune a sistemului de management al deșeurilor, începând cu ianuarie 2019.

Consilierii județeni au aprobat joi un proiect de hotărâre prin care Consiliul Județean (CJ) Olt preia în administrare un drum comunal în lungime de peste cinci kilometri. Acesta urmează să fie modernizat și utilizat atât de locuitorii comunei Bobicești cât și de cei din Balș, precum și de utilajele operatorului de salubritate în drumul lor către stația de transfer a deșeurilor. Ca urmare orașul Balș nu va fi tranzitat de mașinile de gunoi, evitându-se astfel supraagolmerarea traficului în orașul de pe malul Oltețului. În prezent, drumul DC 12A se află în administrarea oraşului Balş şi comunei Bobiceşti. Odată cu preluarea de către CJ Olt, drumul respectiv se va numi DJ 644B, cu o lungime de 5,266 kilometri şi are traseul comuna Bobiceşti, sat Mirila – oraşul Balş, întersecţie DN 65 cu strada 1 Decembrie.

„Noi în Balș, avem o stație de transfer. Așa cum știți, ne aflăm pe ultima sută de metri cu managementul deșeurilor. Către această stație și de la aceasta stație urmează să plece foarte multe mașini care vor duce și vor prelua gunoiul de acolo. Și atunci, ca să nu ne aglomerăm prin Balș, neputând să facem un sens giratoriu de intrare și ieșire către acel loc, am găsit această soluție, împreună cu Primăria Balș și cu Primăria comunei Bobicești, de a face o cale exterioară către aceqa platformă . Astăzi am probat trecerea acestui sector de drum din administrarea orașului Balș și comunei Bobicești către Consiliul Județean, urmând să îl asfaltăm”, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor a fost implementat de Consiliul Judeţean  Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial  Mediu, având o valoare de aproximativ 32 de milioane de euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro . Astfel, a fost realizat un depozit ecologic la Bălteni, unde vor fi duse deşeurile colectate din toate localităţile judeţului, depozit cu o capacitate totală de 3,56 milioane de metri cubi. Prima celulă are o capacitate de 880.000 de metri cubi, suficientă pentru o perioadă de 12 ani. Tot la Bălteni au fost realizate o staţie de sortare a deşeurilor şi o staţie de tratare a levigatului. Prin acelaşi proiect au fost construite patru staţii de transfer al deşeurilor în oraşele Balş, Caracal, Corabia şi Scorniceşti şi au fost construite în judeţ 3.722 de platforme de colectare a deşeurilor menajere şi 1.975 de platforme de colectare a deşeurilor reciclabil. Au fost achiziţionate 6.450 de containere pentru colectarea deşeurilor, opt tocătoare şi 18.000 de unităţi de compostare. Consiliul Județean își dorește urgentarea dării în funcțiune a acestei importante investiții privind colectarea deșeurilor din județul Olt întrucât primăriile din județ nu mai pot face față tonelor de gunoaie menajere și de altă natură care nu mai pot fi depozitate pe raza comunelor sau duse la vechile gropi de gunoi care au fost deja închise. Astfel, singurul loc unde vor putea fi duse aceste gunoaie sunt stațiile de sortare care au fost amenajate și aprobate pentru tranzit, și ulterior transferate la depozitul de la Bălteni.