Autoritățile, în alertă. Pesta porcină africană, la 10 kilometri de granița cu Oltul

0
1043

După confirmarea primului caz de peste porcină din județul Teleorman, autoritățile sanitar -veterinare din județul Olt sunt în alertă. Drept urmare nouă localități (Scărișoara, Plăviceni, Jieni, Rusănești, Cilieni, Potlogeni, Tia Mare, Doanca și Izbiceni) din sudul județului au intrat în zona de supraveghere a focarului. Ulterior după confirmarea celui de-al doilea și al treilea caz de pestă porcină din județul Teleorman autoritățile din Olt au instituit  zonă de supraveghere și în localitățile Mihăești, Bușca, Seaca, Tirișneag, Mandra și Văleni, de pe raza județului Olt. Deși a fost impusă interdicția în ce privește  comercializarea animalelor vii în târgurile organizate în această perioadă în Olt, unii cetățeni au fost depistați de către organele sanitar-veterinare în timp ce comercializau porci domestici în zona adiacentă a Târgului din Osica de Sus.

 În judetul Teleorman primul focar declarat a fost în data de 16 octombrie 2018,  ca urmare a confirmării prezenței virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc domestic (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). În aceste conditii s-a instituit zonă de supraveghere pentru următoarele localitati: Scărisoara, Plăviceni, Rusănesti, Jieni, Cilieni, Tia Mare, Potlogeni, Doanca și Izbiceni. Al doilea focar din judetul Teleorman a fost confirmat în data de 17 octombrie 2018, dar conform coordonatelor geografice stabilite prin harta GIS, judetul Olt nu a fost prins în zona de supraveghere, motiv pentru care nu a fost notificat de către județul Teleorman. Al treilea focar din judetul Teleorman  a fost notificat conform adresei nr.12146/20.10.2018 transmisă de către DSVSA Teleorman, înregistrată la DSVSA Olt cu nr.17593/20.10.2018 prin care se aduce la cunoștință confirmarea pestei porcine africane la porcii deținuți de o exploatație nonprofesională din localitatea Scrioaștea, jud.Teleorman, în urma întocmirii hărții GIS, localitățile Mihăești, Bușca, Seaca, Tirișneag, Mandra și Văleni, de pe raza județului Olt au intrat în zona de supraveghere. De precizat faptul că proprietarii exploatațiilor în care s-au confirmat al doilea și al treilea focar sunt frați.

În data de 20 octombrie 2018, s-a convocat sedința Centrului Local de Combaterea Bolilor (CLCB) la Prefectură, fiind adusă la cunoștință notificarea transmisa de DSVSA Teleorman. Tot în data de 20 octombrie2018 au fost transmise si adrese de informare către aceste primării aflate în zona de supraveghere, inclusiv cu măsurile ce trebuie aplicate în zona de supraveghere pentru controlul pestei porcine africane.

Ca urmare, se instituie măsurile ce se pun în aplicare pe zona de supraveghere stabilită, astfel:

– Efectuarea unui recensămănt al tuturor exploatațiilor de porcine din zona de supraveghere prin inspecția exploatațiilor de către medicul veterinar oficial și medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în termen de cel mult 7 (șapte) zile, în vederea efectuării examenului clinic al tuturor porcilor existenți în gospodării, verificarea registrului exploatației (colecția de formulare de identificare și formulare de mișcare a animalelor) și verificarea crotaliilor auriculare ;

– Se interzice circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private prin instalarea filtrelor rutiere la toate punctele de trecere din și spre județul Teleorman. Fac excepție transporturile de porci care tranzitează zona, pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire între punctele de plecare și destinație și sunt însoțite de documentele comerciale și de transport prevăzute de legislația în vigoare, precum și transportul porcilor expediați din afara zonei de supraveghere în scopul sacrificării imediate într-un abator situat în zona de supraveghere;

– Nici un camion, vehicul sau echipamente specializate pentru transportul animalelor și care a fost utilizat la transportul porcilor nu intră și nu părăsește  zona fără să fie în prealabil curățat, dezinfectat și dezinsectizat, dacă este cazul imediat după utilizare;

– Materialele posibil contaminate (carcase, furaje, gunoi de grajd, purin) se tratează chimic și se distrug;

– Nici o altă specie de animal domestic nu pătrunde sau iese din exploatație  în următoarele 7 (șapte) zile de la stabilirea zonei de supraveghere;

– Toți porcii morți sau bolnavi din orice exploatație (comercială sau nonprofesională) se anunță imediat medicului veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localității și DSVSA Olt pentru punerea în aplicare a investigațiilor necesare;

– Niciun porc nu iese din exploatația în care sunt ținuți cel puțin 30 de zile de la terminarea operațiunilor de curățare, dezinfecție și dacă este cazul de dezinsecție a exploatației în care s-a confirmat pesta porcină africană;

– Se interzice folosirea materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor de porc în afara zonei de supraveghere;

– Toate persoanele care intră sau ies din exploatațiile cu porci trebuie să respecte  cu strictețe măsurile de igienă necesare pentru a reduce riscul de răspândire a virusui pestei porcine africane.

Menționam că în zona de supraveghere stabilită pentru localitatile Mihăești, Bușca, Seaca, Tirișneag, Mândra și Văleni, există 3 fonduri de vânătoare  care nu dețin efective de mistreți. Până în prezent, în zonele de supraveghere instituite,  atât la primul cât și la cel de-al treilea focar, nu s-au raportat îmbolnăviri la porcii domestici din gospodăriile populației, nu au fost mortalități, a precizat directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, dr. Veronel Bolborea.

Cu toate acestea unii crescători de animale din județul Olt par să nu conștientizeze riscurile în privința acestei boli care face ravagii în întrega lume. Dovadă faptul că în ultimele zile organele de control sanitar-veterinare au constat abateri de la legislația sanitar veterinară în târgul de la Osica de Sus. Au fost efectuate controale în târgurile organizate în zilele de 20 și 21 cotombrie in localitătile: Scărișoara, Izbiceni, Băbiciu și Osica de Sus. În urma acestor acțiuni au fost depistate abateri de la legislatia sanitar veterinara în târgul de la Osica de Sus, în sensul că au fost depistați cetățeni care comercializau porci domestici în zona adiacenta a târgului, nerespectându-se astfel restricțiile impuse în ceea ce privește interdicția de comercializare a animalelor vii in târgurile organizate în aceasta perioadă.

Ca urmare a nerespectării măsurilor de profilaxie generala privind locurile de aglomerare a animalelor vii în scopul comercializarii, Primăria Osica de Sus a fost sancționată, conform HG 984/2005, cu amendă  în valoare de 9.000 lei, a conchis Bolborea.

 Având în vedere această situație  Prefectura Olt a remis un comunicat prin care avertizează populația județului cu privire la măsurile ce se impun pentru a preveni transmiterea acestei boli.

Pesta porcină africană este o boală care produce mari pagube economice!

Omul nu se îmbolnăvește dar poate să o răspândeasca!

Nu exista vaccin sau tratament pentru această boala!

Mortalitatea este de până la 100%!

Anuntați imediat medicul veterinar în caz de sacrificare, îmbolnavire sau moarte a unui porc din gospodarie!

CUM PROTEJAM GOSPODARIA?

Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare!

Nu lăsați porcii liberi în afara adăposturilor!

Este interzisă creșterea porcilor în zone unde pot intra în contact cu porcii mistreți!

Schimbați-vă hainele și încălțămintea de fiecare dată dupa lucrul în adăpostul animalelor!

Folosiți microdezinfectoare în gospodăriile proprii (o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică, 4%, la poartă și la intrarea în adăpostul animalelor)!

 SIMPTOMELE BOLII!

 

PETE ROȘII ALBĂSTRUI PE PIELE,

ÎN SPECIAL ÎN ZONA URECHILOR ȘI A RÂTULUI

TUSE

DIAREE

IMPOSIBILITATEA DE A STA ÎN PICIOARE

APATIE

FEBRĂ MARE

RESPIRAȚIE ÎNGREUNATĂ

VOMĂ

LIPSĂ POFTĂ DE MÂNCARE

 

CE SA FAC?

Contactați imediat medicul veterinar dacă porcii au simptome;

Nu deplasați animalele din gospodarie și tineți-le închise;

Schimbați hainele și încalțămintea de fiecare dată când iesiți din gospodărie;

Contactați imediat medicul veterinar ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

 

SPRIJINIȚI  AUTORITĂȚILE  ÎN  APLICAREA  MĂSURILOR!

Dați dovadă de responsabilitate!

VEȚI FI DESPĂGUBIȚI PENTRU PIERDEREA ANIMALELOR!