Referendumul pentru Olt-Romanaţi, pe 7 octombrie?

0
1186

Vicepreședintele  Consiliului Județean (CJ) Olt, Virgil Delureanu, a declarat că speră ca referendumul local privind modificarea numelului judeţului în Olt-Romanați să fie organizat pe aceeaşi dată cu cel pentru redefinerea familiei care va fi organizat la nivel naţional. Totul însă depinde de Ministerul de Interne și Autoritatea Electorală Permamentă.

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie, a anunţat, la Neptun, liderul PSD, Liviu Dragnea. Vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, speră ca referendumul pentru adăugarea numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt să se desfăşoare la aceeaşi dată.

Oficialul județean susține că acest lucru ar trebui să se decidă cel mai târziu săptămâna viitoare pentru a exista timpul necesar organizării campaniei electorale. „La ora aceasta când discutăm (n.r. joi 6 septembrie) nu a fost stabilită data referendumului local. Guvernul trebuie să dea o Ordonanță prin care să spună data când va avea loc referendumul național. Totul depinde dacă Ministerul de Interne împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă sunt de acord ca în Ordonanța de urgență să treacă acolo și un referendum de interes local. Săptămâna viitoare, probabil joi va avea loc o ședință. Normal de la data înștiințării trebuie 30 de zile. Și campania electorală pentru referendum durează 20 de zile. Deci ar mai fi timpul efectiv până pe 7 octombrie.  Încercăm ca referendumul local să fie odată cu cel național”, a conchis Delureanu.

La referendumul local oltenii vor fi chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Condiţia pentru validarea referendumului pentru schimbarea numelui județului este ca la vot să fie prezenţi 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.

Propunerea de adăugare la numele judeţului Olt a denumirii de Romanaţi, aparține unui grup de inițiativă din care fac parte reprezentanţii unor asociaţii din Caracal, dar şi prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stănescu, alături de senatorii Paul Stănescu (ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice), Renică Diaconescu și Siminica Mirea şi deputaţii social-democraţi Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan.

Ilie Bîzoi