Studiu: Cum ar vota românii dacă ar fi duminică alegeri

0
399

Românii sunt în continuare dezinteresaţi de alegeri, arată un sondaj Sociopol, făcut public miercuri. Potrivit acestuia, dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, doar 30% dintre români ar fi interesaţi să meargă la urne, iar 41% ar alege Partidul Social Democrat.

Doar o treime din români (30%) ar fi interesaţi de subiect, dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, arată sondajul Sociopol. Participarea la vot estimată, ţinând cont atât de declaraţiile respondenţilor, cât şi de estimarea emigraţiei informale, este undeva în jur de jumătate din români (47%), nivel asemănător cu cel identificat în sondajele anterioare.

PSD rămâne în continuare partidul cel mai votat din România, cu 41% – nivel asemănător cu cel din sondajele anterioare. PNL este al doilea partid cel mai votat din România, cu 20% – evoluţie constantă, în timp ce ALDE, în premieră în sondajele Sociopol, devine cel de-al treilea partid cel mai votat din România, trecând pragul de 10% şi ajungând la 12%.

Urmează la strânsă competiţie noul partid înfiinţat Mişcarea România Împreună al lui Dacian Cioloş şi USR, ambele cu 7%. MRÎ prezintă o evoluţie constantă faţă de sondajele anterioare, USR prezintă o uşoară erodare.

Partidul nou înfiinţat Pro România al lui Victor Ponta atinge pentru prima dată în sondajele Sociopol pragul de 5%, într-o creştere faţă de sondajele anterioare. UDMR obţine aproape 4%, uşor sub pragul electoral, având o evoluţie constantă, PER- 2%, PMP- 1%.

Partidul nou înfiinţat Partidul Neoliberal al lui Cătălin Beciu, măsurat prima dată în sondajele Sociopol, obţine 1%

Celelalte partide măsurate (PRU, PRM) obţin sub 1%, conform aceluiaşi sondaj.

Sondajul a fost realizat de Sociopol, institutul coordonat de sociologul Mirel Palada, pe un eşantion de 917 persoane, în perioada 22-26 iunie 2018. Marja de eroare este de +/-3%.

Sursa: www.zf.ro