Oltenii cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, cei mai dornici să lucreze în străinătate

0
329

Aproape 40 de olteni au plecat, în primele patru luni, la muncă în afara ţării după ce au încheiat un contract cu angajatorii străini. Contractele au fost semnate în Spania, Danemarca și Marea Britanie.

Serviciul de ocupare profesională european EURES este de un real ajutor pentru şomerii din Olt care sunt dispuşi să lucreze în străinătate. Astfel, aproape 170 de olteni s-au înscris,în primle patru luni ale anului, în baza de date a Serviciului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt în speranţa că astfel vor avea şanse mai mari de a merge la lucru în străinătate, în unul din statele membre ale Uniunii Europene. Dintre aceştia, prin intermediul acestui serviciu, au plecat la lucru 37 persoane.

Potrivit, consilierului EURES, Elena Ţane, 22 de persoane au reuşit să obţină un contract de muncă în Spania, două au plecat să muncească în Danemarca și 13 persoană în Marea Britanie.

Consilierul EURES este convins, însă, că numărul celor care au obţinut un contract de muncă în străinătate este mult mai mare decât o arată cifrele întrucât multe persoane care au mai lucrat în afară iau legătura direct cu angajatorii, obţinând contracte, fără să mai anunţe ulterior reprezentanţii EURES. Cele mai dornice să-şi găsească un job în străinătate rămân persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani.

În perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2018 au fost înregistrate 169 de persoane interesate de serviciile oferite de EURES, dintre care 62 de femei. Totodată, în perioada de raportare au fost eliberate 51 de formulare certificare de informații pentru țări din spațiul European, astfel: șapte formulare E301, 17 formulare E302, trei formulare U002, două formulare U003, un formular U006, șapte formulare U009, șase formulare U013, două formulare U014 și șase formulare U1, a  precizat Țane.

Anul trecut, 131 de olteni au obţinut contracte de muncă în Spania, Danemarca, Portugalia, marea Britanie și Norvegia. Pentru a se înregistra în baza de date a serviciului EURES, oltenii care doresc să lucreze în străinătate trebuie să se prezinte la sediul AJOFM Olt cu un dosar care să conţină cerere tip, anexa 3 bis; copie BI/Ci cu valabilitate minim şase luni, CV model Europass în română;); adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea apt pentru muncă; copie act studii și dosar cu şină.

Ilie Bîzoi