Cu bujori în obrăjori la Sărbătoarea Bujorului

0
476

Devenită tradiţională, “Sărbătoarea Bujorului” din Radomireşti avea ca loc de desfăşurare Pădurea Călugărească. Anul trecut, de pildă, s-a ţinut în acest loc şi a fost un succes pe toate liniile. Dar în 2016 nu s-a ţinut, din cauza ploilor şi a pericolului reprezentat de căpuşe. Astfel de factori au fost avuţi în vedere şi în acest an, când s-a hotărât schimbarea locului de desfăşurare a sărbătorii. Prognozele meteo nefiind suficient de  încurajatoare, organizatorii, respectiv Primăria şi Consiliul Local Radomireşti, au hotărât ca sărbătoarea să aibă loc pe poiana de lângă stadionul comunal. O decizie bună, căci pe tot parcursul sărbătorii, nori ameninţători de ploaie s-au tot jucat pe cerul de deasupra Radomireştilor. Uneori, chiar au şi trimis spre pământ rafale scurte de ploaie, dar nu într-atât încât să le strice cheful numeroşilor localnici care au venit să se distreze. Iar organizatorii au fost extrem de generoşi în a le oferi un spectacol pe măsura aşteptărilor, atmosfera de voie bună fiind întreţinută şi de micii negustori care au venit cu mici şi bere şi cu tot felul de mărunţişuri oferite la vânzare. De asemenea, două uriaşe tobogane au constituit locul de joacă predilect al copiilor.

În prezentarea de excepţie a lui Romică Preoteasa, spectacolul artistic a fost deschis de Grupul Vocal “Crăiţele”. Încă de la început, prin evoluţia încântătoare ale acestor eleve ale Şcolii Gimnaziale din Radomireşti, spectacolul promitea să le ţină trează atenţia spectatorilor, al căror număr era într-o continuă creştere. De altfel, o bună parte din programul artistic a fost asigurat “cu forţe proprii”, adică apelându-se la talentul acestor copii minunaţi ai Radomireştilor, reuniţi în Ansamblul “Bujorelul”, coordonat de maestrul Costică Bălărău, de la Palatul Copiilor din Slatina. Un ansamblu înfiinţat nu de mult, cu copii de la şcoala din comună. La nici două luni de la înfiinţarea sa, această formaţie a câştigat Premiul I la Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, ediţia a XVIII – a, din 21-25 iunie 2016. Iar săptămâna aceasta, mai precis miercuri 23 mai 2018, Ansamblul „Bujorelul” din Radomireşti este invitat să se exprime cum ştie el mai bine la televiziunea „Favorit”, din Bucureşti.

Pe cât de scurtă este viaţa acestei flori – bujorul, care înfloreşte numai în luna mai şi după două săptămâni se ofileşte – pe atât de durabilă este frumuseţea din sufletul acestor locuitori ai Radomireştilor veniţi să petreacă o zi specială. Cântecele artiştilor de pe scenă parcă le-a turnat argint viu în picioare, poiana încingându-se de horele şi sârbele care s-au ţinut lanţ. Alături de micii artişti ai „Bujorelului”, în pregătirea cărora este implicată şi directoarea şcolii, d-na Elena Sâia, au evoluat soliştii vocali Cristina Pisică, Daniela Goargă, Andreea Necşuţu, precum şi confratele nostru într-ale ziaristicii, dare care vine tare şi pe turnanta consacrării ca interpret de muzică populară şi etno – Florin Claudiu Ene. De asemenea, Cristina Mărghidan, pur şi simplu, „i-a ridicat în picioare pe spectatori”, ca să ne exprimăm aşa, cu cântecele ei „Neică suflet de oltean”, „Între Jiu şi-ntre Olteţ” sau „Neicuţă dacă mai vii”.

În partea a doua a spectacolului au evoluat „vedetele”. Bineînţeles, punctul de atracţie principal l-a constituit Niculina Stoican, privighetoarea din Mehedinţi care şi de data aceasta s-a întrecut pe sine în a-i determina pe cei prezenţi să treacă de la calitatea de „ascultători” la cea de „jucători”. La fel au stat lucrurile şi în cazul cunoscutelor interprete Cristina Turcu Preda, Nicoleta Vasile, Roberta Crintea, secondate de nu mai puţin cunoscutul Valentin Sanfira.

Una peste alta, şi această ediţie a „Sărbătorii Bujorului” de la Radomireşti a întrunit aprecierile laudative ale celor peste 1000 de participanţi, iar primarul Nicuşor Sâia merită toate felicitările.