Autoritățile locale din nou în luptă cu iadul alb

0
328

Județul Olt se află sub incidența avertizărilor meteorologice și hidrologice până duminică 25 martie, ora 18:00. În unele localități din județul nostru, temperaturile vor scădea, pe timp de noapte, până la -10ºC.

Drumul față de care autorităților își vor spori atenția este: Slatina-Brebeni-Coteana-Drăgănești, pentru evitarea situațiilor neplăcute cauzate de ninsorile abundente.

Cursurile suspendate vineri

Școlile și grădinițele din județul Olt au fost închise vineri, potrivit deciziei luate de Inspectoratul Școlar Județean Olt.

Inspectorul școlar general, Adrian Bărbulete, a declarat că suspendarea cursurilor este valabilă pe toată durata Codului Portocaliu de vreme rea.

Meciurile de Fotbal amânate din cauza vremii

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din ultimele zile sunt amână toate jocurile programate în perioada 24-25 martie 2018.

Inundații la Corabia și Gârcov

Sute de hectare de pășune și pădure au fost inundate joi, în comuna Gârcov și orașul Corabia, după ce Dunărea a ieșit din matcă. Autoritățile sunt în alertă, fiind anunțate creșteri de debite până la sfârșitul lunii martie anul curent care ar putea afecta și localitățile Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii și Orlea.

Joi, 22 martie, șase localități oltene au intrat sub avertizare hidrologică Cod Portocaliu, ANMH anunțând creșteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de apărare. Avertizarea expiră abia pe 31 martie, ora 18.00. Deja în două localități din Olt se înregistrează inundații. „Din datele transmise de Sistemul de Gospodărirea a Apelor Olt, joi, 22 martie, la ora 14.00, la mira port Corabia, cota era de 583 de cm, cu 17 centimetri sub cota de pericol ( Cota de Pericol = 600 cm ), iar debitul era de 11594 mc/s, faţă de media multianuală a lunii martie de 6700 mc/s. În oraşul Corabia sunt inundate 15  hectare de păşune şi 6,35 hectare de pădure, iar în comuna Gârcov sunt inundate 305  hectare de păşune şi 25 hectare de pădure. Toate suprafeţele inundate se află în lunca Dunării, zonă inundabilă. Situația este monitorizată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență Corabia și Gârcov”, a precizat Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt. Având în vedere această situație Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus asigurarea permanenței la sediile primăriilor.

Berzele întoarse prea devreme, în pericol

Revenirea brutală a iernii din ultimele câteva zile, nu dă bătăi de cap doar oamenilor. În sudul județului Olt, sute de berze întoarse prea devreme fac faţă cu greu frigului şi ninsorii. Sute de zburătoare zgribulite şi cu penele îngheţate, rătăcite în decorul hibernal pe care călătoresc anual mii de kilometri tocmai ca să-l evite, însă în acest an, primăvara le-a oferit o surpriză neplăcută peste care sperăm că vor trece cu bine.