Patronii din Olt care folosesc zilieri, verificați de inspectorii ITM

0
282

Inspectorii de muncă olteni avertizează angajatorii din județ că în perioada următoare sunt planificate ample acţiuni de control, vizați fiind patronii care folosesc zilieri, mai ales că în următoarea perioadă crește numărul persoanelor implicate în munca sezonieră.

  Inspectorii de muncă olteni vor avea în vedere în cadrul acțiunilor de verificare respectarea măsurilor de prevenire și protecție de către zilieri, stabilite de beneficiari; utilizarea corespunzătoare a echipamentelor de muncă și a echipamentelor individuale de protecție; instruirea zilierilor înainte de începerea activității; punerea la dispoziția zilierilor a echipamentelor de muncă adecvate; comunicarea către inspectoratele teritoriale de muncă a evenimentelor în care au fost implicați zilieri, etc.

„Munca zilierilor presupune desfăşurarea de activităţi necalificate, cu caracter ocazional. Este, de obicei, desfăşurată de persoane care nu au calificare profesională, iar lipsa instructajului şi a unor măsuri de prevenire şi protecţie au condus către înregistrarea unui număr mare de accidente de muncă produse la nivel naţional în rândul zilierilor. Prin urmare, s-a considerat oportună declanşarea unor acţiuni de control, cu caracter inopinat, la beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional. Deasemenea, se va urmări şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor efectuate”, se arată într-un comunicat de presă remis de conducerea ITM Olt.

Acţiunile de control se vor desfăşura în perioada 19 martie-31 octombrie, iar verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor se va face în perioada  1-30 noiembrie.

Ilie Bîzoi