EDILII SLATINEI: DE LA 1864 – PÂNĂ ÎN PREZENT

4
684

Primul document oficial care atestă orașul Slatina este un hristov domnesc emis de către VLADISLAV I (VLAICU), la data de 20 ianuarie 1368. Prin acesta, domnitorul acorda privilegiul comercial „negustorilor brașoveni și din acest district de toată vama de la Slatina”. Documentul, de o importanță aparte, se află în păstrare la Arhivele Naționale din Brașov.

De-a lungul anilor, cei care administrau aveau atribuții în conducerea Slatinei, a orânduielilor, strângerea dărilor, taxelor sau apărarea, ordinea publică, etc., au purtat mai multe denumiri: „Județ”, „Gindec”, „Magistrat”, „Pârgari”, „Primari”, „Președinte al Comitetului Executiv al Sfatului Popular”, „Președinte al Consiliului Popular Orășenesc”.

Prezentăm mai jos, documentându-ne din materiale aparținând Arhivelor Naționale Olt și din cartea profesorului Cornel Manolescu („Conducătorii orașului Slatina de la Vintilă Vodă și până în zilele noastre”), care au fost edilii (conducătorii administrativi) ai Slatinei.

  • JUDEȚII (1530-1831)

Din documentele pe care le-am studiat, în această perioadă apar sporadic mai multe nume de județi care au condus, pentru anumite perioade de timp, orașul Slatina.

Aceștia au fost: JIPA (1618), Oancea (1620), Filip (1636), Nicolae (1679), Drăgușin (1693), Drăgul (1701), Ilie (1704), Amza (1721), Oprea (1761), Plopeanu (1783), Mavrodin (1783), Deleanu (1797), Rătescu (1809).

  • MAGISTRAȚII (1831-1864)

Primul magistrat cunoscut, ca Prezedent al Sfatului Orășenesc Slatina a fost Grigore Obogeanu. Au urmat: Nicolae Periețeanu, Ioan Deleanu, Ioan Polifronie, Ioan Izvoranu, Ioan Urianu, Dimitrie Găbunea, George Petrescu, Mihail Ionescu, Grigore Bîrsescu, Nicolae Sibilică.

  • Primarii orașului Slatina (1864-2018)

Prin legea de organizare administrativă din iulie 1864 comuna Slatina era condusă de un consiliu comunal, din rândul căruia se alegea PRIMARUL.

Clădirea Primăriei Slatina a fost construită în anul 1905, cu cheltuiala Primăriei, fiind și astăzi o clădire frumoasă și trainică.

În perioada 1949-1966 conducerea administativă a fost în mâinile lui Cojocaru Ion, Florea N. Ștefan și Ion C. Pârvulescu.

4 COMENTARII

  1. Sarbatoarea orasului Slatina,dar fara slatineni.Cam asta s-a intamplat.In mod normal si moral ar fi fost bine sa fie invitati si fostii primari ai urbei noastre,dar primarul in functie a considerat ca el este buricul pamantului.In plus,P.S. Sebastian,episcopul Oltului era bine daca facea in Sfanta Biserica o slujba de pomenire a fostilor primari care au trecut la cele vesnice si a tuturor celor care au fost elitele acestui oras.De fapt,PSD prin reprezentantii lor actuali:primar,viceprimari,presedintele Consiliului Judetean si prefectul judetului,din orice sarbatoare face prilej de campanie electorala.Actualul primar dimpreuna cu toata gasca lui,prin neinvitarea fostilor primari ai municipiului Slatina au dat dovada de incultura si lipsa de bune maniere.Primaria Slatina ar fi bine sa stie ca cei care n-au votat cu PSD sunt locuitori ai orasului si totodata platitori de taxe si impozite.Asadar,sarbatoarea orasului nu este prilej de campanie electorala a PSD,ci este prilej de recunoastere si de recunostiinta a valorii morale si intelectuale a elitelor orasului,inclusiv a fostilor primari

  2. Da, ar fi fost frumos ca primarul Mot sa-i invite la ceremoniile respective si pe „fostii”, numai ca…unii dintre ei sunt „putin plecati”, altii (de ex. Vilcov, Prina…) asteapta sa fie „cazati” la Jilava…..pe cine sa invite??

  3. Frumoasa sarbatoare, insa prost organizata. Nimeni nu a pomenit de micul incident in care conducerea PSD a comis oridinea corecta a celor 3 culori din drapel, sunt poze care demonstreaza cele zise de mine si aici ma refer la drapelul asezat pe cutia ce pastra documentul istoric. Niciun ziar nu a pomenit de acesta gafa, iar de aici ne putem da seama cat de important este orasul nostru si simbolurile romanesti pentru edilii slatineni. Rusine!!!! poate au curajul si demnitatea de as cere scuze fata de oamenii care i-au votat!!!!

  4. Cu tot respectul, primar ca Darius Valcov nu va mai fi niciunul. Urmasii lui nu sunt in stare sa pastreze ceea ce a realizata cest tanar pentru orasul sau. Esplanada e jalnica, placile de granit sunt jumatate sparte, fantanile arteziene nu mai „canta”, dupa fiecare ploaie sau zapada, orasul pluteste in apa, strazile sunt catastrofale si multe altele….. Rusine!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here