Olt: Acţiune pentru prevenirea violenţei domestice desfăşurată de autorităţi

0
384

Reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC) Olt, Inspectoratului de Poliţie Judeţean,  Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Direcţiei de Sănătate Publică Olt şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au participat vineri, 24 noiembrie, la o acţiune de conştientizare şi informare a slătinenilor prin împărţirea de pliante cu privire la fenomenul violenţei domestice.

Acţiunea organizată de Echipa Intersectorială Locală de la nivelul judeţului coordonată de DGASPC Olt a avut loc în contextul „Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeii”, marcată în fiecare an pe 25 noiembrie.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil, dezorganizat şi deviant. „Din păcate în România sunt foarte multe femei care sunt victime ale violenţei domestice, mai ales în mediul rural. În această zi alături de partenerii noştri am împărţit pliante pe stradă femeilor, pliante în care este recunoscut dreptul femeii de a avea egalitate de gen şi mai ales ceea ce este mai important paşii pe care trebuie să-i facă în situaţia în care este victima oricărui fel de violenţă domestică. Le recomand celor care cunosc cazuri de violenţă domestică să le semnaleze pentru că ştim cu toţii că unei femeie, care stă într-un mediu abuziv, îi este anulată puterea de a reacţiona. Atunci recomandarea mea este pentru cei care cunosc şi au în jurul lor persoane care sunt victime ale violenţei domestice să le raporteze la autorităţi sau cel mai simplu să sune la orice telefon de urgenţă pe care-l cunosc. Aşteptăm implicarea societăţii, comunităţii locale, medici de familie, şcoală, să semnaleze violenţa domestică pentru că numai în acest mod putem schimba mentalităţi. Aşteptăm femeile să fie mai puternice. Noi le suntem alături, nu numai în această zi, ci permanent şi trebuie ca fiecare să reacţionăm”, a precizat Rădiţa Piroşca, directorul general al DGASPC Olt.

Pentru că violenţa în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea atât la nivel internaţional, naţional cât şi la nivelul judeţului Olt, DGASPC Olt a aplicat pentru un proiect cu finanţare nerambursabilă privind înfiinţarea unui Centru de Primire în Regim de Urgenţă a victimelor violenţei domestice din Olt care deja este funcţional de un an şi ceva. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014. „Este un centru de primire în care femeile aleg să se refugieze chiar şi fără buletin. Aici avem profesionişti şi pe lângă găzduire femeile sunt consiliate din punct de vedere juridic, psihologic şi asistate social pentru includerea în societate, găsirea unei locuinţe, a unui loc de muncă, dar în primul rând este o supapă de refugiu pentru că ştim cu toţii că violenţa fizică şi verbală, nu numai că lasă urme, dar rănile sufleteşti sunt cele care frâng aripi. Iar îmbucurător este faptul dacă pot să spun aşa că am avut până acum în centru 25 de persoane cu găzduire şi zeci pentru consiliere juridică, asistenţă socială şi asistenţă juridică pentru divorţ şi ordin de protecţie. Centru de urgenţă pentru victimele violenţei domestice  a găzduit, în acest an, nouă victime ale violenţei în familie. Şapte victime provin din mediul rural, iar două din mediul urban”,a  adăugat Piroşca.  Centrul pentru victimele violenţei domestice are nouă locuri. Victimele pot rămâne în acest centru o perioadă de 90 de zile.  DGASPC Olt pune la dispoziţia victimelor violenţei în familie şi un număr de telefon, pe lângă telefonul de urgenţă 112, la care pot apela în caz de nevoie. Acesta este 0800.800.564.

Ilie Bîzoi