„Sunt un om de echipă. Cine ia decizii singur, va sfârși eșecului”

0
618

– interviu cu Octavian Stănescu, viceprimarul municipiului Caracal.

 Cine este Octavian Stănescu, dincolo de imaginea publică?

Dincolo de imaginea publică??? Nu am dublă personalitate, eu omul Octavian Stănescu sunt același, am rămas același, singura diferență este că acum mă cunoaște mai multă lume și atât. Este drept, înainte de a fi “persoana publică”, cum spuneți dumneavoastră, purtăm responsabilitatea unei familii modestă numeric. Acum, familia mea numară peste 30.000 de membrii. Comunitatea în care m-am născut și am crescut, mi-a devenit familie. În rest, Octavian Stănescu reprezintă: loialitate, tenacitate, stabilitate, răbdare, încăpățânare și nu în ultimul rând pasiune, pun pasiune în tot ceea ce fac. Cea  mai  puternică  dorință  a  mea  este  de a aduce bunăstare și  confort numeroasei  mele  familii.

Vă catalogați drept un om căruia îi place să lucreze în echipă sau preferați să luați decizii de unul singur?

Sunt un om de echipă. Cine ia decizii singur, va sfârși eșecului. Deciziile trebuiesc îndeplinite asta pentru a avea rezultate maxime, în spatele lor trebuie să ai o echipă care să creadă în ele și să lupte pentru succesul lor. Cum să creadă în niște decizii impuse? Trebuie să-și aducă contribuția fiecare membru al echipei.

Caracalul dispune de un set activ de proiecte curente în mai multe domenii. Care sunt prioritare pentru comunitate și în ce sector investițiile capitale întrunesc toate caracteristicile necesare pentru a putea fi considerate investiții eficiente?

Din punctul meu de vedere cele mai eficiente investiții sunt în oameni. Investim în sănătate, în infrastructură, în educație, în cultură, avem proiecte sociale care mizează pe creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol. Investițiile sunt din fonduri europene nerambursabile, unele dintre proiecte sunt avansate, la nivel de evaluare, pentru altele lucram la documentație. Sperăm ca prin câștigarea acestor programe să aducem o infuzie de aproximativ 20 milioane de euro. De la începutul acestui mandat, prioritatea numărul unu pentru noi a fost respectarea celor 10 promisiuni făcute în campania electorală. Cu mândrie vă spun că în acest moment cele 10 promisiuni s-au transformat în proiecte, echipa din spatele meu lucrează la aceste proiecte, stadiul lor a depășit demult nivelul de inițiere.

În opinia dumneavoastră, în ce condiții este posibilă îmbunătățirea infrastructurii publice într-un cadru fiscal restrâns?

Prin atragerea de fonduri nerambursabile externe. Asta înseamnă fonduri europene, fonduri de la bugetul de stat și nu numai. Fondurile locale nu pot susține investiții atât de costisitoare. În acest sens avem depuse cereri de finanțare nerambursabilă din fonduri europene pentru trei proiecte prin Programul Operațional Capital Uman, care în acest moment sunt în stadiul de evaluare. Aceste trei programe vizează măsuri integrate pentru zone marginalizate. Asta înseamnă că în cele trei cartiere se va reabilita infrastructura, gospodăriile vor fi racordate la utilități, se vor reabilita școli, vom avea o linie de transport public, cabinete medicale și cabinete stomantologice în zone periferice ale orașului. Valoarea investiției pentru aceste proiecte este de 10 milioane de euro.

Pe baza căror principii ar trebui să funcționeze Primăria pentru caracaleni? Cum vedeți rolul acestei  instituții?

În opinia mea, până a stabili principiile de funcționare ale primăriei pentru caracaleni, ar trebui să facem o scurtă analiză a acestei situații și sunt de părere că instituțiile publice ar trebui să funcționeze după următoarele principii: regulamente clare, rigiditate în comunicare manager-subordonat, ierarhie clar definită și astfel rezultatele duc la promovare. Cam acestea sunt principiile actuale de funcționare ale primăriei noastre.

Ați schimba ceva în cadrul instituției pe care o reprezentați?

Categoric! Aș începe cu principiile de funcționare pe care le-am detaliat la întrebarea anterioară. Pentru a face performanță trebuie să fim realiști, să lucrăm în echipă, să comunicăm mai bine, să ne placă ceea ce făcem pentru că altfel nu vom putea face performanță, să fim dedicați comunității. Până la urmă, toți colegii mei trebuie să înțeleagă că angajatorul nostru este comunitatea, că avem obligații față de toți caracalenii. Dar acest proces este de durată, este o muncă de echipă, cu schimbări de mentalități. Un proces greoi, dar sunt optimist.

Ce credeți că lipsește Caracalului pentru a fi un oraș modern?

Ce cred eu? ”Oraș modern” este un termen foarte larg, prea generalist. La această întrebare 10 caracaleni ar răspunde toți diferit. Pentru mine, a trăi într-un oraș modern, înseamnă ca locuitorii să poată beneficia de toate utilitățile secolului XXI. Gradul de civilizație al locuitorilor să fie și el unul evoluat. Dacă avem pretenții la un oras modern, atunci trebuie să ne purtăm ca atare. Ca cetățeni ai acestui oraș avem și obligații. Și ca un simplu exemplu banal o să mă refer la curățenie. Atâta timp cât mai bine de jumătate din locuitorii municipiului aruncă/lasa gunoaie peste tot, le aruncă de la fereastra apartamentului printre blocuri, le abandonează în spațiile amenajate pentru relaxare, punga de gunoi își schimbă destinația, de la ghena  la colțul blocului, în fața fiecărei băncuțe din parc și nu numai, regăsim zilnic nelipsitele covoare din coji de semințe și exemplele pe această temă pot continua. Vă întreb, câți oameni să angajăm la salubrizare pentru a face față la circa 15.000 de iresponsabili? 2.000-3.000 de oameni? Am scăpa de șomaj sigur, dar cu ce i-am plăti? Ar trebui să creștem taxele locale. De ce? Pentru că ne este lene să nă aplecăm? Să folosim un cornet de hârtie când mâncăm semințe, să tragem de mânecă pe cel de lângă noi care face asemenea gesturi?  Nu vreau să par critic, sunt numai realist. Cetățenii orașului trebuie să înțeleagă că toți avem obligații, de bun simț, zic eu, dacă tot ne dorim să trăim într-un oraș modern.

Cum vedeați Caracalul acum 10 ani, în prezent dar peste 5 ani?

Caracalul acum 10 ani, 2007. Cum se vedea întreaga Românie. Plină de speranță. Odată acceptați în Uniunea Europeană, toți visam că va curge laptele și mierea. Că se vor întâmpla minuni peste noapte. Că vom avea salarii ca în vest, că ne vom permite orice și toate astea se câștigă, ca la loto, fără nici un efort. Ne-am înșelat. Nu am fost pregătiți. În prezent, am rămas fără forță de muncă calificată, elitele din rândul tinerilor își fac planuri de a părăsi țara, avem o populație îmbătrânită, natalitatea în scădere. Eu zic că a venit vremea să ne trezim. Să nu ne mai uităm la cei de lângă noi să facă ceva. Fiecare trebuie să facă câte ceva bun pentru el, pentru cel de lângă el. Să ne dorim mai mult de la noi, dar conștienți că totul se face prin muncă cinstită, prin dorința de a ne autodepăși, prin perseverență. Peste 5 ani, vreau să avem un oraș mult mai curat, fără gropi și cu străzi asfaltate. Un oraș cu mai puțini asistați sociali, cu o industrie mult mai puternică, cu o rată a șomajului mult mai scăzută, tinerii după terminarea studiilor să se întoarcă acasă, să-și găsească nu loc de muncă aici, unde să-și întemeieze familia, să-și cinstească părinții. Toate acestea se pot întâmpla, dar cum spuneam fiecare din noi trebuie să-și schimbe modul de gândire. Să renunțăm la individualism. Să ne gândim că suntem proprietarii comunității.

Dacă ați putea schimba peste noapte ceva în Caracal, care ar fi acel lucru? Dar în România?

Să schimb ceva în Caracal sau în România peste noapte, asta înseamnă să fiu magician. Din păcate nu sunt, ne-ar fi prins bine. Cred că atât caracalenilor cât și românilor ne-ar prinde bine mai mult optimism, dar care ar trebui să vină cu o doză mare și de implicare din partea lor, să creadă în ei, să nu mai aștepte de la alții. Să ne luăm soarta în propriile mâini. Avem o țară bogată și frumoasă, cu un potențial uriaș, avem tradiții și oameni frumoși în interior. Ne-am rătăcit puțin, dar numai atât. Asta o putem schimba peste noapte, fiecare dintre noi. Puterea exemplului stă în noi.

Trasmiteți un mesaj de final pentru caracaleni.

Nu-i voi dezamagi. Cu ajutorul lor vom duce la bun sfârșit tot ce am început și ce vom începe. În 2-3 ani proiectele începute se vor finaliza și odată cu ele imaginea orașului se va schimba în bine, nivelul de trai va crește pentru o parte din familiile aflate acum în pragul sărăciei. Până atunci, doresc multă sănătate și spor la muncă tuturor caracalenilor.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsurile sincere!