Frankfurt şi Mitică de la „Vacanţa Mare” la Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Daniela Nane, invitatul special al festivalului

0
730

Timp de trei zile, în perioada 15 – 17 septembrie 2017, municipiul Slatina va redeveni capitala umorului, a caricaturii, a tradiţiilor şi a culturii olteneşti, pe perioada desfăşurării ediţiei cu numărul XXIII a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Cu acest prilej, la Slatina, vor avea loc concerte, piese de teatru, expoziţii de caricatură sau de fotografie şi lansări de carte.

Ca în fiecare an, la Slatina se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente culturale din ţară, Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”, în organizarea Consiliului Judeţean Olt, Primăriei Slatina, Consiliului Local Slatina, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, Asociaţiei Culturale Center Inter Art. Centrul Internaţional de Artă România, Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina şi Bibliotecii Judeţene Olt „Ion Minulescu”. Începând de joi şi până duminică seara, Slatina va fi locul unde se vor desfăşura concerte, piese de teatru, expoziţii şi lansări de carte. Festivalul va debuta joi seara, cu începere de la ora 19.00, pe scena Centrului Cultural Eugen Ionescu cu evenimentul „Slatina culturală, tradiţii şi umor”.

Daniela Nane, personalitatea festivalului

Vineri la ora 11.00, v avea loc Tradiţionala „Vamă Oltenească”, care va fi pusă la Podul Olt. Cu această ocazie, cei care vor trece râul Olt dinspre Slătioara spre Slatina vor primi pastramă, mămăligă, vin, praz, dar şi „paşaportul de oltean”. Tot acolo, vor fi primiţi de către oficialităţile locale invitaţii festivalului, actriţa Daniela Nane, personalitatea festivalului, dar şi actorii „Mitică şi Frankfurt” din Vacanţa Mare, precum şi caricaturişti, epigramişti, interpreţi de umor sau ansamblurile folclorice ale etniilor invitate. Cei doi actori din Vacanţa Mare vor interpreta la Podul Olt o scurtă scenetă umoristică oltenească intitulată „Frankfurt caută muiere”, autor George Smarandache. Festivalul a devenit o emblemă a umorului naţional românesc. În fiecare an, am avut invitaţi de marcă şi aici mă refer la actori foarte cunoscuţi. Avem ca invitat special la acest festival pe cunoscuta actriţă Daniela Nane şi pe cei doi responsabili cu glumele Emil Rădinoiu alias Mitică şi Iulian Ilinca alias Frankfurt. De asemenea la festival vor fi prezenţi Cornel Udrea, preşedintele festivalului, Daniel Ioniţă, preşedintele Academiei Româno-Australiene din Sydney, scriitorul George Roca din Australia, dar şi alţii care vor fi întâmpinaţi de oficialităţi locale şi judeţene, pe ritmurile binecunoscutului Imn oltenesc interpretat de fanfara Lyra Band ”, a declarat Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina, în cadrul unei conferinţe de presă.

Apoi, manifestările se vor muta pe Esplanada din centrul oraşului, unde se va deschide târgul producătorilor agroalimentari. De asemenea, se va „da cep” butoiului cu vin, dar vor „curge” şi glumele. Se va inaugura mustăria „La căţaua leşinată”. Va fi o ocazie pentru caricaturiştii prezenţi la festival să-şi expună talentul. De asemenea, din peisaj nu va lipsi nici Poliţia Festivalului care va verifica ca toţi participanţii să deţină ecusoane distribuite de organizatori. Cei doi actori din Vacanţa Mare vor mai juca o scenetă „Frankfurt în căutare de naş”. Totodată atmosfera va fi întreţinută şi de ansamblurile folcorice ale etniilor participante. Nu vor lipsi nici bucătăriile tradiţionale cu mâncăruri caracteristice  acestui festival. Potrivit directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, Florian Dumitrescu, la festival vor fi prezente nu mai puţin de 24 de ansambluri folclorice din judeţ care vor suţine reprezentaţii în fiecare zi a festivalului între orele 17.00 şi 20.00. Tot vineri se va desfăşura parada portului popular, iar seara pe Esplanadă vor avea loc două spectacole susţinute de Grupul Vouă şi Taraful de la Iancu Jianu. În cele trei zile de desfăşurare a festivalului vor avea loc expoziţii de caricatură. Gabriel Bratu, preşedintele juriului concursului naţional de caricatură va aniversa în acest an 70 de ani de activitate în domeniul caricaturii, printr-o expoziţie care va avea loc la Galeria Artis. Tot vineri la Centrul Cultural Eugen Ionescu va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie umoristică. Sâmbătă, la ora 11.00, la Colegiul Ion Minulescu va avea loc premirea la secţiunea de caricatură şi carte umoristică, precum şi un duel epigramistic. De asemenea, în cele trei zile, în zona Esplanadei, vor fi realizate caricaturi la minut de către artişti profesionişti. Un aport important în buna desfăşurare a festivalului îl va avea şi Şcoala Populară de Artă şi Meserii Slatina, prin reprezentanţii săi, dansatori, tarafuri folclorice şi meşteri populari. Punctul de atracţie al festivalului va fi un lin, confecţionat din lemn, montat pe Esplanadă în care trei fete îmbrăcate în costum popular vor călca strugurii, aceasta fiind metoda tradiţională de obţinere a vinului. Nu vor lipsi de pe Esplanadă nici actorii pe picioroanage, dar şi doi fachiri, care vor întreţine atmosfera. Iubitorii de muzică vor avea prilejul să-i vadă sâmbătă pe scena amenajată pe Esplanadă pe Ovidiu Lipan Ţăndărică, Trupa Bosquito şi trupa Datina, iar duminică taraful Maria Buză şi trupa Hara. Duminică seara, începând cu ora 19.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” va avea loc  piesa de teatru „ Black & White” cu Daniela Nane.

Ilie Bîzoi