Ambulanța oltenă solicitată de sute de ori în ultimele cinci zile

0
228

Peste 760 de solicitări au fost înregistrate de Serviciul Judeţean de Ambulanţă în perioada 25 august ora 00.00 – 30 august ora 09.00. Totodată, conform informaţiilor furnizate, pe raza judeţului, echipajele Serviciului de Ambulanţă au intervenit în alte câteva zeci de cazuri unde acestea au fost solicitate.

Pe de altă parte în intervalul menţionat, cele mai multe solicitări, respectiv 93, au fost înregistrate pentru dureri abdominale sau de spate, în timp ce alte 55 de solicitări au fost pentru cefalee. Totodată, 89 de olteni au apelat serviciul unic de urgenţă 112 pentru tuse şi probleme respiratorii minore, în timp ce alte 25 de solicitări au fost pentru dureri toracice. Alte 24 de solicitări au avut la bază conflicte şi agresiuni fizice, în timp ce 23 de minori au avut nevoie de intervenţia echipajelor de ambulanţă în intervalul menţionat, au mai precizat reprezentanții Serviciului de Ambulanţă Olt.

Pacienții care au o urgență, dar nu au ajuns la spital cu ambulanța, așteaptă cu orele rândul la consult. În tot acest timp, oltenii care, deși au afecțiuni minore, dar au venit cu ambulanța au prioritate. Numărul solicitărilor la Ambulanță s-ar înjumătăți, dacă medicii de familie ar institui un sistem de permanență pentru pacienții de pe listele lor. Lipsa de organizare duce la cheltuirea banului public în mod necontrolat, deși acest lucru nu se vede întotdeauna, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă în care guvernanți încearcă să reducă din cheltuielile bugetare. Așa se întâmplă și în sistemul de sănătate, unde mai-marii ministerului, dar și reprezentanții instituțiilor abilitate din teritoriu nu vor să găsească o soluție optimă care să vină și în sprijinul pacienților, dar să și economisească banul public.

Dacă după Revoluția din 1989, multe sectoare din România s-au modernizat, medicina a rămas cu zeci de ani în urmă. Excepție face, aici, sectorul privat, unde s-a investit foarte mult. În județul Olt sunt evidente dotările din cadrul Serviciului de Ambulanță și din anumite secții ale Spitalului Județean Slatina, e drept, destul de multe. Numărul solicitărilor de la Serviciul de Ambulanță Olt ar putea scădea la jumătate, dacă medicii de familie din județ ar asigura serviciul de permanență.