Sute de șomeri în concediu medical

0
498

Șomerii au dreptul să intre în concediu medical, dar pe această perioadă ei nu mai primesc indemnizația de șomaj, ci o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, ce diferă de la o persoană la alta, în funcție de media veniturilor respectivei persoane pe ultimele șase luni, precum și în funcție de codul de indemnizație.

Potrivit reprezentanților ITM Olt șomerii sunt repuși în plată după ce fac o cerere la Agenția Județeană pentru Ocuprea Forței de Muncă (AJOFM). Mânați de săracie și de faptul că șansele de a-și găsi un loc de muncă sunt aproape nule, șomerii olteni caută orice tertip pentru a mai câștiga chiar și câteva zile în plus de plată. „În anul ce a trecut peste 900 de șomeri din județul nostru au avut concedii medicale, mai mult cu aproape 200, faţă de anul 2015. Legea este de partea șomerilor, deoarece persoanele fără loc de muncă, dar care sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate pot cere, în baza unei adeverințe de la medicul de familie, concediu medical, moment în care indemnizația de șomaj se suspendă, primind în schimb o cotă din media veniturilor din ultimele luni lucrate”, au specificat reprezentanții ITM Olt.

Pentru o persoană care se află în șomaj doar de o lună, la calcularea concediului medical se ia în considerare salariul pe care l-a primit cât timp a lucrat. Inspectorii din cadrul AJOFM Olt au obligația să verifice documentele prezentate de persoana aflată în incapacitate temporară de muncă, dar nu au competențe în a verifica modul de eliberare a certificatelor medicale sau diagnosticul persoanei. În acest context mulți șomeri profită de această portiță a legii și intră în aceste concedii medicale fie că sunt bolnavi sau nu.