„Târgul fetelor de la Coteniţa”, la a XXII-a ediţie

0
925

Sărbătoare mare de Sfânta Maria în comuna Coteana! Primăria Coteana împreună cu Consiliul Local Coteana, Consiliul Judeţean Olt, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Culturale Olt, Muzeul Judeţean Olt au organizat a XXII-a ediţie a evenimentului cultural – artistic „Târgul fetelor de la Cotenița”, care s-a desfăşurat pe stadionul din localitate.

Cele mai frumoase tinere din zonă au venit și în acest an la „Târgul fetelor de la Coteniţa”, renumita sărbătoare oltenească, ajunsă la cea de-a XXII-a ediţie. A devenit o tradiție ca, în fiecare an, de Sfânta Maria, la Coteana să fie organizat acest eveniment iubit de locuitorii din comună, dar și de cei din localitățile învecinate.

Sărbătoarea a început marți dimineața, pe stadionul din comună, cu meciuri de fotbal între echipele din Coteana, Milcov, Brebeni și Ipotești. După-amiaza, patru fete îmbrăcate în haine tradiționale de sărbătoare au reprezentat comunele Coteana, Curtișoara, Nicolae Titulescu și Vâlcele și au fost plimbate prin comună, cu calești împodobite de sărbătoare, prilej de etalare a ținutelor și a obiectelor adunate în lăzile de zestre. Tinerele au defilat în costume populare și s-au înscris în concursul pentru cea mai frumoasă fată, cu cea mai bogată ladă de zestre și cel mai frumos port popular.

Juriul de specialitate nu a avut deloc o misiune ușoară, pentru că toate fetele  s-au prezentat exemplar în cadrul competiției. Au fost evaluate autenticitatea şi vechimea costumelor, dar şi lăzile de zestre, fiind premite cele cu un conținut cât mai bogat. În lăzile de zestre au fost puse ii, prosoape lucrate manual, cojoace și țesături decorative. Anul acesta, competiția nu a fost câștigată de o singura fată. Două fete au fost premiate de juriu, cu titulul de câștigătoare, reprezentantele comunelor Coteana şi Nicolae Titulescu: Stavarache Eugenia Andreea și Drăgușin Valentina Mariana.

Pe tot parcursul zilei au urcat pe scenă mai multe ansambluri folclorice din judeţul Olt: ansamblul „Coteniţa”, din localitate, ansamblul „Rândunica”, din comuna Vâlcele, ansamblul „Poarta Olteniei-Gal”, din comuna Ghimpețeni, ansamblul „Oltencuțele” din Curtișoara, ansamblul „Flori de măr” din comuna Curtişoara, Ansamblul „Hora” din Drăgănești-Olt, precum şi Ansamblul „Stejarul”  din Mărunței. Publicul a avut parte și de câteva recitaluri de excepţie, susţinute de ansamblul „Doina Oltului”, Emilia Dorobanțu, Marius Măgureanu, iar invitat special a fost Ion Crețeanu care i-a încântat pe cei prezenți la eveniment.

Istoria “Târgului de fete” de la Coteana a început imediat după al doilea război mondial, când se numea târgul mireselor, eveniment ce coincidea cu încheierea secerișului, prilej de sărbătoare pentru localnici, dar și pentru a se întâlni sătenii din mai multe comune și uneori a discuta despre căsătorii. După 1965 sărbătoarea s-a mai desfășurat, dar nu cu regularitate, în anii 1978 — 1979 a fost mutată în altă parte, ulterior s-a schimbat data de manifestare, iar  din 1995 s-a desfășurat anual, pe data de 15 august.