Autoritățile din județ, în alertă din cauza pestei porcine

0
327

Având în vedere confirmarea pestei porcine pe teritoriul României, inspectorii DSVSA Olt au controlat un număr de 11 târguri de anumale vii organizate de către primării. Acțiunile de control au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute și au fost depistate numeroase nereguli.

Dacă cumpărătorii nu sunt  deranjaţi de faptul că animalele pe care dau bani nu au documente de provenienţă sau comercializare, nici că n-au trecut pe la veterinari, autoritățile iau măsuri de precauție.

Echipe mixte din cadrul DSVSA Olt, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean  Olt și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt au constatat numerose nereguli pentru care au aplicat amenzi de peste 7.000 de lei. „Au fost aplicate unor comercianți din județul Vâlcea un număr de trei  sancțiuni contravenționale pentru trasportrea animalelor vii (porci), neidentificate, fără documente sanitare veterinare și o sancțiune pentru trasportul animalelor vii cu mijloc de transport neautorizat. Valoare sancțiunilor aplicate a fost de 3.360 lei. Au fost verificați tototdată și comercianții de origine animală și non-animală, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 3.800 de lei. Printre principalele nereguli depistate se numără: manipularea produselor fără respectarea normelor de igienă, dar și comercializarea produselor în spații neaprobate și cu nerespectarea condițiilor de igienă.a declarat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.

Inspectorii DSVSA Olt avertizează că astfel de acțiuni de control vor continua în toate târgurile organizate de primării pentru comercializarea animalelor vii, menținându-se în continuare interdicția de mișcare a porcilor vii din exploatațiile non-profesionale. Totodată, comerianții că riscă amenzi uriașe dacă vând porci , fără documente sanitare veterinare şi într-un mijloc de transport neautorizat.