UNA DINTRE CELE MAI SĂRACE COMUNE DIN JUDEȚ, SPRÎNCENATA: REVOLTĂ FAȚĂ DE PREOTUL NAVETIST ȘI SALARIAT „CIVIL”…!

0
2061

Comuna Sprîncenata, aflată la limita judeţului Olt cu Teleormanul, este una dintre cele mai vechi și frumoase localități din județul Olt.

După 89, această localitate a avut parte de o perioadă neagră, în dezvoltarea sa edilitar-gospodărească. Edilii care au fost de-a lungul anilor la conducerea primăriei n-au făcut multe lucruri bune: răfuielile politice locale și personale, neimplicarea, furând, practic, orice inițiativă lăudabilă și relizări locale.

La toate acestea, în ultimii ani, s-au adăugat și unele evenimente deosebite: moartea unui primar (în accident rutier), arestarea primarului interimar, demiterea primarului din mandatul 2016, grindina, seceta prelungită… ! La care mai punem și nepăsarea, neimplicarea locuitorilor din Sprîncenata. Toate acestea au făcut ca această comună să fie slab dezvoltată edilitar și social.

Satele care compun comuna sunt rămase mult în urmă față de localitatea de reședință Spîncenata, care, la rându-i, este inferioară edilitar față de alte surate din județul nostru.

În satul Sprîncenata oamenii beneficiază – cadou de la Dumnezeu – de apă curentă (de  la izvoare), de un drum județean asfaltat, de cabinet medical, veterinar, sediu de primărie, transport în comun și alte puține avantaje.

 

În celelalte sate, mai ales în Frunzaru, puținii oameni care au mai rămas, sunt părăsiți: de copii și nepoți plecați în străinătate, de conducerea primăriei și de oficialii de la județ. N-au apă curentă, canalizare, un metru de asfalt, medicul și doctorul veterinar nu vine pe la ei, preotul le-a plecat șofer pe TIR, actualul preot vine doar când e chemat, școlile sunt la peste 10 km, n-au mijloc de transport în comun, cămin cultural, telefon, cablu TV, cimitirele sunt neîngrijite, pline de buruieni, hoții le dau mereu târcoale…

Recent, redacția a fost sunată de un grup de femei din satul Frunzaru să ne spună oful lor, poate, poate, cineva îl va auzi și, măcar în parte, să le rezolve și lor ceva, ceva…!

 

“Vă mulțumim că a-ți venit la noi, să ne ascultați ofurile……am ramas singuri, copiii sunt plecați, nepoții la fel, nu îi vedem cu aniii, vai de noi. Uitați-vă, ne arată o doamna mai în vârstă, avem numai drumuri de piatră și pământ….când trec mașinile se face nori de praf! Apa din fântâni nu este bună, e sălcie, dar n-avem ce face, e la suprafață…

Când plouă, vai de mama noastră, se umplu beciurile, curțile cu apa…. ne descurcăm cum putem.N-avem pe cineva de la primărie să vină cu o pompă mai mare și să ne ajute… ne chinuim cum putem!

Copilul meu se scoală, până-n 6 dimineața, “se plânge o femeie între două vârste”, pentru a merge la o școală din satul vecin…noi nu avem școală aici, doar o mică grădiniță, uitată de lume.Microbuzul școlii trebuie să-i ia pe toți copii și este singura noastră legătură cu Sprâncenata, Drăgănești-Olt…

Nu avem nici un mijloc de transport în comun, ne ducem pe jos la centru să ne cumpărăm ceva sau la medic…

N-avem un doctor, măcar de-arveni, măcar o dată pe săptămână, să ne vadă şi pe noi… nici doctor veterinar, ne mor animalele, dacă nu apucă hoţii să le fure… am auzit că e un doctor bun, care-şi face treaba, dar, dacă nu vine pe la noi, e egal cu zero…” se văicăresc aceste femei.

“Uitați-vă la căminul cultural, este acolo, pe dreapta, are, de ani de zile, lacătul pe ușă, a început să se degradeze… avem o grădiniță, uitată, care are nevoie de ajutor, de dotări… n-a trecut nimeni pe aici să ne ajute!”

„Domnilor ziariști, v-am chemat pentru că avem și un of, care ține de sufletul nostru, de morții și de copiii noștri, de Dumnezeu…” ni se adresează, în cor, cele 12-15 femei adunate în fața bisericii din frunzaru, pe care problemele legate de sfântul lăcaș și de preot le-au adus în pragul disperării. Anul trecut, înainte de Crăciun, preotul din comună, de la cele 3 biserici, a părăsit comunitatea, a aruncat straiele de slujitor al Domnului și s-a făcut șofer de… TIR, prin Irlanda. A lăsat, după informațiile noastre, niște probleme nerezolvate – bani lipsă, pământul bisericii folosit neortodox- care a nemulțumit comunitatea. După plecarea preotului, devenit șofer de TIR, câteva luni a slujit, la cele 3 biserici, un preot din Scărișoara, despre care oamenii au cuvinte de laudă, de respect. Numai că, în urmă cu 3 săptămâni, acesta a trebuit să-și părăsească parohia, lăsând locul unui preot din Slatina, Florescu Alexandru, detașat de către Episcopia Slatinei și Romanațiului.

Bisericile stau cu lacătele pe ușă… preotul vine pe chefuri și ne vorbește urât…, ne este frică și să murim, nu are cine ne-ngropa… șarpele din cimitir are peste 3 metri… ne-au furat gardul la cimitir… bisericile au nevoie de reparație… are serviciu la Telecom, ce popă-i ăsta?… ce s-a făcut cu pământul dat bisericilor, cine a luat banii…?” au continuat să-și spună oful în fața bisericii.

Cele mai multe probleme pe care le-au ridicat locuitorii din Frunzaru sunt menționate, pe scurt mai sus. Preotul numit în Sprâncenata, Alexandru FLORESCU, din verificările noastre, la cald, este din Slatina, face naveta (când este nevoie), lucrează la o societate slătineană, și vine aici doar atunci când este sunat la telefonul… mobil. Oamenii doresc să existe o mai mare apropiere între duhovnic și enoriași, o prezență mai mare a acestuia, mai ales în zilele de sărbătoare sau de duminică. Amprentele lăsate de ultimul preot sunt încă vizibile, în inimile unor enoriași care nu-l acceptă încă pe actualul om al bisericii. Poate că au dreptate, atunci când se plâng de faptul că are un alt loc de muncă, în Slatina și nu păoate fi oricând prezent la parohia, aflată la peste 50 de km distanță. Este o problemă a Episcopiei Slatinei și Romanațiului. Nu știm, dar așteptăm, un răspuns oficial la această problemă legată de serviciul „civil” pe care-l are preotul Alexandru Florescu. Noi l-am contactat pe preot care n-a vrut să ne spună mai nimic: „Duceți-vă la Episcopie…”

Am făcut un test cu telefonul mobil, chiar de față cu enoriașii: n-a răspuns la apel, nu ne-a sunat ulterior, dar la al doilea apel, spre seară, ne-a răspuns și a fost foarte receptiv la o eventuală solicitare religioasă. Este o problemă pe care enoriașii și Episcopia o pot rezolva, mai ales cu preotul A. F. Este un om care pune mult suflet în ceea ce face și poate că „păcătuiește” la capitolul „comunicare și… disertație”, oferind o abordare prea filozofică!

Noroc că, în ultimul timp, în comuna Sprîncenata nu prea s-au născut copii și nici morți nu au fost… dar, ferească Dumnezeu!

Am văzut și noi că bisericile stau cu lacătele puse pe uși, și că au nevoie de o îngrijire mai mare. Noroc cu sponsorizările personale ale actualului primar ales Marian Mihăeșteanu, care a mai reparat, pe ici pe colo, câte ceva, altfel, starea lor de degradare ar fi mult mai accentuată.

Întradevăr, am fost martori la cimitirul din Frunzaru, unde printre ierburi și gunoaie, se strecurau șerpii, șobolanii și alte reptile sau rozătoare!

O situație sinistră și înfricoșătoare, de care se fac vinovați, deopotrivă, preoții (trecuți și prezenți), cei din primărie și nu în ultimul rând, enoriașii! Cine trebuie să le facă curățenie, ordine?! Este o rușine, o batjocură la adresa strămoșilor!

Cine a dus lângă cimitir bălegarul și toate gunoaiele?! Cine lasă de izbeliște mormintele sub imperiul buruienilor și al reptilelor?!

Maică, este în cimitirul nostru( în Frunzaru, nr) un șarpe mare, de peste 4 m, gros ca piciorul… ne este frică să venim aici după răsăritul soarelui. Nu știm ce să facem?! ”  ni se spovedea o femeie, crescută vreo 40 de ani pe la oraș…!

Știm noi, stimată doamnă? FIȚI MAI HARNICI, ORDONAȚI ȘI MAI PUNEȚI MÂNA PE SAPĂ, TÂRNĂCOP ȘI LOPATĂ! TOTODATĂ, VORBȚI MAI PUȚIN ȘI FACEȚI TREABĂ MAI MULTĂ, ESTE O REȚETĂ DE SUCCES, GARANTAT!

Domnule, noi avem încredere și speranță în Dumnezeu și în actualul nostru primar… ” ne-au strigat în cor, la plecare, persoanele cu care ne-am confesat mai multe minute!

Da, și aici suntem, întradevăr, de accord:

  • Dumnezeu vă dă, dar nu vă bag-n sac!
  • Primarul este un om bun care poate să resolve multe lucruri, dar trebuie ajutat, sprijinit și lăsat în pace, mai ales că la capitolul reclamații, lovituri sub centură, sunteți numărul unu în țară!

Și închei cu un proverb care-mi place mult: Trândăvia e muma tuturor răutăților și cheia sărăciei!

Vom reveni și cu un interviu , în care-l vom aborda pe actualul edil care, din păcate, la această oră nu este, oficial… PRIMAR!

Pavel Calciu

Roxana Durcă