Prezență mare la vot în Olt

0
367

Opt candidaţi se luptă pentru ocuparea funcţiei de primar în comunele Osica de Sus şi Sprâncenata.  Cei care vor alege vor fi locuitorii celor două comune care îşi  vor exprima astazi dreptul la vot.

Locuitorii comunelor Osica de Sus și Sprâncenata au mers într-un număr mare la vot pentru a-și alege primarii. La Osica de Sus sunt amenajate 5 secţii de votare, pe liste fiind înscrişi 4.061 alegători, iar la Sprâncenata sunt 3 secţii de votare, la care sunt aşteptaţi 2.040 de alegători.

UPDATE ora 20:00: Prezență la vot de peste 60% în Olt cu o oră înainte de închiderea secțiilor de votare. Din cei 6.092 de alegători înscriși pe listele de votare 3.700 și-au exprimat dreptul la vot până la această oră. Prezența la vot în comuna Sprâncenata este la ora 20:00 de 60,82%, în timp ce în comuna Osica de Sus este înregistrată o prezență la vot de 59,32%. Până la această oră nu au fost înregistrate nereguli în ceea ce privește exprimarea voturilor.

UPDATE ora 18:30: Aproximativ 3.500 de alegători și-au exprimat dreptul la vot până la această oră din cei 6.092 înscriși pe listă. În ceea ce privește prezența la vot în cele două localități, datele centralizate de birourile de circumscripție electorale arată un procent de 62% în comuna Sprâncenata și un procent de 57% în comuna Osica de Sus. Până la această oră nu au fost semnalate nereguli în procesul de votare în Olt, potrivit reprezentanților BEJ. 139 de persoane au votat pe liste suplimentare și nu a fost solicitată urna mobilă în niciuna din cele două localități!

UPDATE ora 17:30: Până la ora 17:30, prezenţa la vot a fost de 60% în comuna Sprâncenata şi 49 % în comuna Osica de Sus. Nu au fost semnalate nereguli privind procesul de votare.  Până la această oră cei mai conştiincioşi alegători sunt locuitorii din Bîrseştii de Sus, din comuna Sprîncenata, unde la ora 17:30 prezența la vot se apropia de 70%. La polul opus se află locuitorii din  Tomeni, din comuna Osica de Sus, unde prezenţa era la aceeaşi oră de 43%.  139 de votanţi şi-au exercitat dreptul la vot în cele opt secţii au fost înregistraţi pe liste suplimentare.

UPDATE ora 15:00: Alegătorii din cele două comune unde sunt organizate astăzi alegeri locale au mers într-un număr foarte mare la vot. Cea mai mare prezență la vot a fost înregistrată în comuna Sprâncenata unde până la această oră aproximativ jumătate din numărul alegătorilor și-au exprimat dreptul la vot. În comuna Osica de Sus prezența la vot înregistra la ora 15:00 un procent de 35%.

UPDATE ora 13:00: Alegătorii din comuna Sprâncenata sunt campioni în ceea ce privește prezența la vot. Aceștia au mers într-un număr mare să-și exprime dreptul la vot, înregistrând o prezență de 40%, în timp ce, la aceeași oră în comuna Osica de Sus se înregistra o prezență de doar 25%, potrivit datelor centralizate de reprezentanţii BEJ. Nu au fost probleme în ceea ce privește procesul de votare în județul Olt.

Prezența la vot ora 11:00: La trei ore la deschiderea secţiilor de vot  câteva sute de alegători se prezentaseră deja la urne în comuna Sprâncenata, înregistrându-se o prezență la vot de 20%.  În comuna Osica de Sus până la această oră doar 12% dintre alegători și-au exprimat dreptul la vot.  Până la ora 11:00 nu au fost semnalate incidente.

La Osica de Sus s-au înscris pentru fotoliul de primar cinci candidați: Gheorghe Manicea– PSD, Mihai Sabin Roşca – PNL, Nicuşor Remus Cernătoiu – ALDE, Marian Raicea – PMP şi Alexandru Văduva– PRM. La Sprîncenata s-au înscris pentru această funcție trei candidaţi: Marin Mihăeşteanu – PSD, Daniel Gigi Cătănoiu – PNL, George Alexandru Popescu – PMP. Pentru localitatea Sprâncenata  ALDE nu a desemnat un candidat propriu, susţinând, conform înţelegerii cu PSD Olt, candidatul propus de social-democraţi.

Guvernul a hotărât să organizeze alegeri locale parțiale în comunele Sprâncenata și Osica de Sus, primarii aleşi pe data de 4 iunie 2016 pierzându-și funcțiile la nici două luni de mandat. Prefectul judeţului a semnat ordinele de revocare, în cazul edilului de la Sprâncenata (Marin Mihăeșteanu)  fiind vorba de incompatibilitate, iar în cazul celui de la Osica de Sus (Filip Cezar ) de o condamnare cu suspendare pentru fals în înscrisuri.

La nivel național, în 49 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe au loc în data de 11 iunie alegeri locale parțiale pentru funcția de primar.  Votarea a început  la ora 7.00 și se va închide la ora 21.00. Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.