Slatina, din nou în Cartea Recordurilor

0
417

Căluşul Românesc aduce municipiul Slatina din nou în Cartea Recordurilor. Peste 1.000 de căluşari au jucat miercuri căluşul pe bulevardul A.I. Cuza, pe esplanada municipiului Slatina, dar și în faţa sediilor  Primăriei Slatina, Consiliului Județean Olt şi Prefecturii Olt. Peste 2.500 de copii şi elevi au participat la ediţia din acest an a festivalului.

Cea de a XIX-a ediţie a „Căluşului Românesc” se desfăşoară  la Slatina în perioada 6 – 10 iunie 2017. Spectacolele oferite de căluşari s-au desfăşurat pe scena amplasată în aer liber, pe esplanada municipiului Slatina.

Organizatorii  au reuşit să atingă miercuri recordul pentru cel mai mare număr de persoane care au jucat  împreună călușul, precum și recordul pentru numărul mare de participanţi- peste 2.500 de persoane. Atât copii cât și adulți au dansat simultan același dans, momentul fiind unul care a dus  călușul jucat la Slatina în Cartea Recordurilor.

Tot miercuri a avut  loc şi parada portului popular. Călușarii au cucerit oraşul nostru  oferind slătinenilor numeroase  spectacole demonstrative. Cea de a XIX-a ediţie a Festivalului «Căluşul Românesc» adună formaţii din 15 judeţe ale ţării: Alba, Argeş, Bihor, Botoşani, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Suceava, Timiş , Vâlcea, Vaslui şi bineînţeles Olt. Dacă la prima ediţie a Concursului Naţional „Căluşul Românesc” desfăşurată în anul 1998 participau 250 de concurenţi, la ediţia din acest an numărul participanților a fost de ordinul miilor. Nu au lipsit nici spectacole demonstrative în zonele  Zahana, Steaua, dar  și la Fântâna Speranţei.

La sfârşitul anului 2005, Căluşul a primit recunoaştere la nivel mondial, fiind inclus de către UNESCO pe lista patrimoniului imaterial universal. Datorită acestei includeri pe lista patrimoniului imaterial universal, Căluşul a ajuns să fie recunoscut drept un simbol identitar, o notă distinctivă a românilor. Nu este pentru prima dată când Municipiul Slatina a intrat  în Cartea Recordurilor. În anul 2006, în data de 24 ianuarie, orașul nostru a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare Horă a Unirii. Aproximativ 12.000 de slătineni au participat la această horă.