O fetiță de numai un an și cinci luni din Olt a murit din cauza gripei

0
461

Exact când  speram cu toții că sezonul gripal 2018 – 2019 s-a încheiat, iată că, din păcate, temuta afecțiune face o nouă victimă în Olt.

  De data aceasta este vorba despre o fetiță de doar un an și cinci luni, din mediul urban, al cărei deces a survenit miercuri, 20 martie.
  Copilul, nevaccinat antigripal și cu afecțiuni preexistente, s-a prezentat în data de 13 martie, la Spitalul Județean de Urgență Craiova cu următoarele semne clinice : febră, debut brusc, tuse, dispnee, rinită, coriză, stare generală gravă, cetoacidoză diabetică.
   Comunicatul de presă al D.S.P. Olt din 21/03/2019 menționează că diagnosticul la internare al fetiței a fost :” 1. Pneumonie acută cu insuficiență respiratorie severă; 2. Rinofaringită acută; 3. Diabet zaharat tip I – la debut; 4. Infecție respiratorie acută severă (SARI) “.
    Pe baza simptomatologiei SARI s-a demarat investigația în vederea detectării virusurilor gripale – teste analizate la Institutul Cantacuzino București.
   Rezultatul investigației a fost următorul : test pozitiv pentru infecția cu virus gripal tip A, subtip H1, copilul nefiind vaccinat antigripal în sezonul 2018/2019.
   Evoluția stării generale a fost spre agravare cu deces, survenit și certificat în data de 20/03/2019, în clinică ( Spitalul Județean de Urgență Craiova ), la 7 zile de la internare.
   Astfel, numărul victimelor gripei în sezonul 2018 – 2019, din județul Olt, se ridică la 8.
   Având în vedere că, din păcate, sezonul gripal, deși este spre final, încă face victime, D.S.P. Olt susține în continuare recomandarea că “vaccinarea este cea mai sigură măsură de profilaxie” care trebuie aplicată anual, cel mai indicat in presezonul rece “octombrie-noiembrie”.
ELENA VIZIRU