MĂSURI GENERALE ANTIGRIPALE OBLIGATORII !

0
466

Pentru a preveni răspândirea virusului gripal in rândul populației este obligatorie cunoașterea și respectarea normelor generale de igienă. În acest sens, acestea au fost specificate și în comunicatul de presă al DSP Olt din  23.01.2019.

  1. „Respectarea măsurilor de igienă individuală – spălarea pe mâini  cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie;”
  2. „Evitarea aglomerațiilor de persoane și contractul prelungit cu cineva care are o viroza respiratorie;”
  3. „Curățați și dezinfectați vesela și tacâmurile, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. Spălați jucăriile copiilor după ce au fost folosite;”
  4. „Folosiți șervețele de hârtie pentru a vă acoperi gura și nasul când tușiți sau strănutați, aruncați-le imediat după folosire și spălați-va pe mâini.”
  5. „Dormiți bine și mâncați sănătos, echilibrat, pentru a nu vă slăbi imunitatea și a nu deveni vulnerabili la infecții. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete și legume, cereale și cantități mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor, mai mult decât la digestie.”
  7. „Beți cât mai multe lichide pentru a vă hidrata suficient . Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie și miere și supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri.”
  8. „Evitați alcoolul, cofeina și renunțați la fumat, pentru că acesta pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor.”
  9. „Stați acasă și odihniți-va dacă aveți febră, vă curge nasul sau tușiți. Purtați o mască peste nas și gură dacă locuiți sau munciți alături de persoane cu boli cronice sau cu imunitate scăzută.”
  10.”Pastrati camera caldă, dar nu o supraîncălziți. Dacă aerul este uscat folosiți un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală și a vă atenua tusea.”
  ! 11. „Este bine de știut că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai la recomandarea medicului.”
  12. „Aerisirea încăperilor sau birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18 – 20 grade C.”
  13. „Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.”
  14. „Păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.”
  15. „Evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.”
  16. „Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic ( luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C).”
  !17. „Cea mai eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripala. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.”
   18. „Recomandări pentru angajatori : asigurarea unui climat adecvat activităților.”