Roșiile pleacă de la fermierii olteni cu 24-26 de lei pe kilogram, iar în piețe se vând și cu peste 50 de lei

0
360

Fermierii din Scărișoara, Giuvărăști, Gârcov, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni și Pleșoiu au reușit să scoată primele roșii pe piață. Din solariile legumicultorilor olteni, roșiile pleacă cu 24-26 de lei, pentru că toate tomatele sunt produse, în această perioadă, în solarii încălzite, iar prețurile de achiziție a combustibililor s-a dublat.

„Roșiile pleacă, în funcție de calitate, cu un preț cuprins între 24-26 de lei. Din Olt, sunt furnizate roșii, în această perioadă, din bazinul legumicol din zona de sud, Scărișoara, Giuvărăști, Gârcov, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni și în zona de nord avem un singur fermier ce are roșii, la Pleșoiu, Simion Idita. Urmează că peste două săptămâni, după Paște, să apară mai multe tomate pe piață și cu siguranță mai scade și prețul, vorbim de cei care au avut încălzire, o formă rudimentară, tunuri de căldură și apoi apar doar cei care au mizat pe extratimpurietate, fără sisteme de încălzire, dar au venit cu acea protecție din acril sau o folie de interior. La această dată, roșiile sunt scumpe și din cauza costurilor, pentru că ele sunt însămânțate în luna decembrie, de atunci se consumă combustibil solid și energie, prețul s-a dublat sau chiar s-a triplat. O tonă de combustibil solid anul trecut era achiziționată cu 800-900 de lei, anul acesta a ajuns și la 2.400 de lei, având o scădere în februarie, când a trebuit să suplimenteze cantitățile pe care le-au folosit la 2.000-2.200 de lei pe tonă. Nu a fost o iarnă blândă pentru roșii, ceapă verde și castraveți, au băgat încălzire permanent. Au consumat mai mult cu 20-35 de zile față de altă parte. Aici există pericolul, pentru cei care au pus roșii fără sistem de încălzire, sperăm să trecem cu bine, deși vremea se anunță rece în continuare”, a spus Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Dacă de la poarta fermelor, kilogramul de roșii pleacă cu 24-26 de lei, în piețe a ajuns chiar și la 55 de lei. Câștigul cel mai mare pare să intre în conturile comercianților.

„Scandalul a început de la revânzători, pentru că în piețe sunt cu prețuri între 40-55 de lei kilogramul de roșii. Și în anii anteriori, tomatele au plecat puțin mai scumpe de la producător, pentru că, în această perioadă, sunt costuri, iar în piață au fost destul de scumpe. Revânzătorul are un adaos comercial de la 80 la sută la 150 la sută. Dacă producătorul vinde acum cu 24-26 de lei kilogramul, lui îi rămân între 2 lei și 4 lei, în funcție de calitate. Revânzătorul dublează și câștigă sută la sută, fără să investească ceva. Nu știm dacă acești revânzători respectă cadrul legal, adică au casă de marcat și așa mai departe. Cei care speculează în continuare sunt revânzătorii și autoritățile care nu își fac treaba. Nu putem să ne băgăm la adaosul comercial, dar putem să vedem de unde este cumpărată marfa, trasabilitatea produsului. Ar trebui să fie și ei mai moderați la prețuri! Anul trecut, s-au vândut cu 15-18 lei, iar în piață erau de la 35 la 45 de lei kilogramul. Ei au pus o creștere în piață cu 20 la sută. Niciodată, în această perioadă, roșia la țăran nu o să fie cu 40-45 de lei. Cei care au scos acum aceste tomate le vor termina și îi numărăm pe degete pe cei care au scos în această perioadă, în țară”, a adăugat Ion Păunel. 

sursa foto: facebook Ion Păunel