OMUL – “TORNADĂ” ( sau “bestia cu suflet” )

0
288

Pare  mai degrabă o “bombă” cu kriptonita, decât o ființă umană. Unde se află el, parcă aerul e încărcat cu electricitate. Îl privești cu teamă, de parcă în orice moment te aștepți să izbucnească “furtuna” și să fii “luat pe sus”. Și ai tendința să te aperi.

De fapt, e ceva normal. În general, oamenii au tendința, firească de altfel, de a se apăra de cei care le dau senzația de nesiguranță. El știe asta și înțelege atitudinea defensivă a celorlalți față de el, dar în același timp nu se poate schimba. Se poate eventual doar “îmblânzi” puțin , de dragul celor apropiați, pentru a nu le crea un disconfort vizibil.
Dintre toate tipurile emoționale el este “Idealistul”, pentru că are o conștiință puternică și principii morale bine stabilite și înrădăcinate. E imposibil să schimbi un astfel de om, pentru că e convins că tot ceea ce face, face corect și cinstit, iar această deprindere a dobândit-o încă din copilărie. Pentru că le seamănă celor ce l-au crescut și educat, așa cum copiii săi îi vor semăna lui, implicit. Asta uneori deranjează, pentru că nu-i omul de care să te poți folosi, decât dacă urmărești niște scopuri morale și legale. Atunci te va ajuta cu toate puterile și din tot sufletul, pentru că este din fire un om al dreptății. De asta și încearcă să influențeze în bine caracterele mai…”alunecoase”. Pentru că un comportament duplicitar nu aduce după sine nimic bun, dimpotrivă, poate atrage multe probleme și situații conflictuale.
Chiar dacă nu va reuși să schimbe în totalitate caracterele, nu va înceta să spere și chiar și în spirit de glumă, va continua să “acționeze” …
Nu-i cazul să vă alarmați, deoarece pentru cei la care ține, comportamentul său seamănă doar cu o tornadă minoră, care doar stârnește frunzele și te “ciufulește” puțin. Ca orice tornadă, are o “inimă”, în care, odată ce ai intrat, ești în siguranță. Pentru că una dintre calitățile sale de bază este loialitatea. Intotdeauna va ține la “oamenii săi”; îi va ajuta și apăra prin toate mijloacele de care dispune.
Dar dacă realizează că te numeri printre cei ce nu sunt oameni de bine, ba chiar îl pui în pericol în mod intenționat, atât pe el, cât și pe cei la care ține, renunță cât mai ai timp și îndepărtează-te urgent ! Ori, vei vedea norii de furtună adunându-se în jurul său, iar “tornada” transformându-se în “URAGAN”. Și e mai bine să nu-ți supraestimezi șansele… decât dacă îți place riscul extrem. Ești sigur ?!
ELENA VIZIRU