Ziua Drapelului Naţional, celebrată la Slatina

0
195

Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Cu acest prilej, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional. De asemenea, sunt organizate ceremonii militare specifice, în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei patriei.

Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit www.cdep.ro şi www.constitutiaromaniei.ro.

Cu această ocazie, Florin Homorean, prefectul Judeţului Olt a transmis următorul mesaj:
”Astăzi sărbătorim unul din simbolurile naţionale care care ne definesc: drapelul național. Steagul, tricolorul românesc născut din profunde frământări, are o îndelungată tradiţie culturală şi creştină, care ne-a însoţit în toate marile evenimente majore din istorie. Drapelul ţării noastre evocă trecutul glorios al poporului nostru care s-a luptat pentru libertatea naţională şi pentru păstrarea tradiţiilor, însoțindu-i pe romani în toate momentele dificile, de glorie și de restriște. În timp, semnificaţia tricolorului s-a îmbogăţit cu fiecare moment istoric crucial din formarea şi consolidarea statului român modern, precum şi cu valoarea dăruirii şi sacrificiului celor care şi-au pus viaţa în slujba idealului national.
Adoptarea tricolorului ca drapel naţional a urmat tradiţia luptei românilor pentru unitate şi neatârnare. Iar astăzi noi, românii, avem cu toții un profund sentiment de mândrie când vedem drapelul arborat, atât în țara noastră cât şi în exteriorul graniţelor, în teatrele de operaţii sau cu ocazia competiţiilor sportive, ca însemn al unităţii şi coeziunii naţionale, al iubirii de neam, al onoarei şi gloriei.
Ca autorităţi publice, avem misiunea să respectăm principiul egalităţii şi verticalitatea, asemenea celor trei culori de pe drapelul nostru. Căci, așa cum spunea domnitorul AI Cuza, “Steagul este România! Este acest pământ stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, casa în care s-au născut părinţii noștri și unde se vor naşte copiii noştri!… Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României!”
La mulţi ani României şi tricolorului nostru!
Ne înclinăm astăzi cu respect în fața drapelului arborat al țării noastre, știind și simțind că întotdeauna ne vom simți români și vom trăi românește sub Tricolor!”.