Veşti sumbre. Iarna vine mult mai devreme!

0
810

Iarna 2018 se pare că va ieși din tipare. Organizaţia Meteorologică Mondială, agenţie ONU cu sediul la Geneva, anunță că iarna va fi lungă, din cauza unor curenți ce-și modifică traiectoria. Va începe devreme, la sfârșitul lunii noiembrie și va rămâne până în martie.

Primele estimări făcute de meteorologi nu arată deloc bine! Se anunță viscol şi ger năprasnic. În plus, iarna vine devreme și pleacă abia în martie.

Am avut o vară fără caniculă, cu multe ploi, în special, în prima parte estivală, iar temperaturile rar au depășit 30 de grade Celsius.

Iarna va veni mai devreme în acest an, încă din noiembrie, spun meteorologii. Aceştia se aşteaptă ca în decembrie, ianuarie şi februarie să avem zăpadă fără episoade de viscol
sau de ger puternic. Pentru luna martie însă se aşteaptă viscol şi ger năprasnic, în cadrul unor fenomene extreme ce vor pune stăpânire pe mai multe zone din Europa.

În mod neobișnuit, fenomenele extreme vor apărea la începutul lunii martie, când gerul năprasnic și viscolul vor lovi mai multe zone din Europa. Și probabilitatea producerii unui fenomen El Nińo este mare.

„Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018-2019”, a indicat într-un comunicat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva.

Fenomenul El Nińo reapare în mod regulat şi constă într-o creştere a temperaturii Oceanului Pacific, împingând în sus temperaturile medii şi afectând cantitatea de precipitaţii la nivel global.

El Nińo este un fenomen meteorologic cu impact major asupra climei globale, care are drept rezultat, în diferite părţi ale lumii, seceta sau inundaţiile.

OMM subliniază că fenomenul El Nińo nu este singurul factor care determină modele climatice la nivel global, potrivit Click.ro. În plus, potrivit experţilor, nu există neapărat o corelaţie directă între intensitatea unui episod El Nińo şi amploarea impactului său.

Sursa: realitatea.net