SUTE DE SALARIAȚI DE LA ALRO SLATINA SE POT PENSIONA MAI DEVREME

0
589

Sute de angajați ai companiei ALRO Slatina beneficiază de condiții speciale de muncă. Mai exact, aproximativ 450 de salariați sunt încadrați în condiții speciale de muncă.

Sute de angajați ai  SC ALRO SA SLATINA nu se bucură numai de salarii decente, ci și de grupe de muncă care le permit să iasă mai devreme la pensie. Fără îndoială că munca unora dintre aceștia chiar îi îndreptățește să beneficieze de aceste avantaje. În această situație se află 442 de salariați din secțiile Electroliză care beneficiază de condiții speciale de muncă, din totalul de 2.514 angajați înregistrați la începutul anului 2020.

Astfel, pentru fiecare an lucrat în grupa a I-a de muncă (condiții speciale) aceștia beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni. De exemplu, la un stagiu de cotizare de 24 de ani și peste, perioada cu care angajatul care a lucrat în astfel de condiții va ieși mai devreme la pensie este de 12 ani.

În baza Legii 263/2010 locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din: unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii; activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi; aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa numărul 1 din Legea  263/2010; activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa numărul 4 din aceeaşi lege.

Spre deosebire de instituțiile angajatoare din judeţ care sunt încadrate cu salariaţi în condiţii deosebite de muncă, unitățile  prestatoare de condiţii speciale de muncă nu trebuie să îşi înnoiască anual avizele de încadrare, această regulă adresându-se doar unităţilor cu angajaţi în condiţii de muncă deosebite. Perioada lucrată în grupe superioare de muncă, respectiv condiţii deosebite/speciale de muncă conferă asiguraţilor următoarele drepturi: majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor de cotizare de şase luni, pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I (condiţii speciale) şi patru luni pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a de muncă (condiţii deosebite) şi reducerea vârstei standard de pensionare, proporţional cu perioada efectiv lucrată în aceste condiţii.