Sute de olteni au de recuperat bani de la stat. Vezi dacă te numeri printre ei

0
791

Paradoxal, în visteria Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt zac de ceva timp zeci de mii de lei, bani neridicaţi de unii beneficiari de prestații sociale. Este vorba de alocaţii de stat pentru copii, ajutoare sociale, alocaţii de susţinere a familiei, dar şi alte prestații sociale care aşteaptă să fie ridicate de beneficiari.

Principala cauză pentru care nu au fost ridicate sumele respective este lipsa beneficiarilor de la domiciliu. În această situaţie sunt, în prezent, sute de locuitori ai judeţului. Unii dintre ei au uitat că au de luat bani, iar alţii sunt plecaţi în străinătate sau au decedat, între timp. Cele mai multe mandate neachitate provin de la alocaţia de stat, venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei. Numai în luna aprilie au fost returnate 150 de mandate poștale neachitate.

Pe tipuri de beneficii de asistență socială, în luna aprilie 2020, au fost returnate 150 de mandate poștale neachitate, respectiv: alocatia de stat pentru 137 beneficiari cu suma de 28.718 lei, din localitatile: Slatina, Iancu Jianu și Caracal;  venit minim garantat pentru 12 beneficiari cu suma de 1.835 lei din Optasi Magura, Piatra Olt și Dăneasa și alocatia pentru sustinerea familiei pentru 1 beneficiar cu suma de 214 lei din Mărunțeia precizat directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiță.

Cum legea prevede ca aceste sume să fie acordate doar persoanelor care beneficiază de aceste drepturi, plăţile nu se pot efectua. La trei mandate returnate se sistează plata prestaţiilor, iar banii sunt vărsaţi într-un cont special.

„După trei mandate neachitate consecutiv, instituţia noastră procedează la sistarea de la plată”, a adăugat Ghiţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiarii pot să-şi ceară drepturile într-o perioadă de cel mult trei ani. Pentru a putea ridica sumele restante, toţi cei în cauză trebuie să completeze o cerere prin care să solicite dreptul respectiv. Dacă în cei trei ani beneficiarii nu şi-au ridicat drepturile cuvenite se procedează la prescripţia acestora.