Sute de familii din Olt lăsate fără indemnizaţie de creşterea copilului, pe motiv că unul dintre părinţi nu a vrut să stea acasă o lună cu bebeluşul

0
409

Din cauza unui normativ care obligă tăticii sau, după caz, mămicile să stea acasă timp de o lună de zile cu copiii în concediu de creşterea copilului, sute de familii din Olt au rămas fără indemnizaţia aferentă unei luni deoarece unul dintre părinţi nu a acceptat să-şi lase serviciul.

Conform unei Hotărâri de Guvern intrată în vigoare în ianuarie 2012 şi prin care s-a dorit alinierea la standardele europene, tatăl (mama) este obligat (ă) ca în perioada de creşterea copilului să stea cu bebeluşul cel puţin o lună de concediu de creşterea copilului.

De precizat, este faptul că, cei doi părinţi nu pot fi, însă, în acelaşi timp în concediu de creşterea copilului. Dacă tatăl refuză intrarea în concediul pentru creşterea copilului, concediul acordat mamei va fi micşorat cu o lună, iar indemnizaţia cuvenită lunii respective nu va mai fi plătită. În această lună, mama se întoarce la muncă şi intră înapoi pe salariu sau poate opta pentru concediu fără plată. În luna în care va fi în concediu de creşterea copilului, tatăl va fi plătit de stat.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS), întrucât nu s-au conformat normativului sute de familii au rămas fără acest drept financiar preferând să-şi continue activitatea la locul de muncă.  În judetul Olt  în anul 2019, 263 beneficiarii nu au dorit să beneficieze de luna celuilat parinte, potrivit art. 11 din Ordonanța de urgență nr. 111/2010”, a declarat  directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiță.

Legea stipulează clar că: (”  (1) Dreptul la concediul pentru creșterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), începând cu ianuarie 2012, se acordă persoanelor prevăzute la art. 8 alin. (1) și (2), pe bază netransferabilă, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

  1. a) cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept
  2. b)în situația în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.”)

La nivelul judeţului la 30.06.2020, se aflau în plată 2512 beneficiari de indemnizație creștere copil , din care 2124 femei și 388 bărbați.