Specialiștii Laboratorului DSVSA Olt au descoperit ce conțin fructele și legumele din import

0
842

Sute de probe sunt analizate în Laboratorul din cadrul DSVSA Olt pentru a se verifica dacă legumele și fructele aduse din import au depășiri de reziduuri de pesticide.

Doar în această perioadă, în Laboratorul DSVSA Olt au intrat 74 de probe ce vor fi analizate de specialiștii olteni.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a precizat că sunt probe din loturi de legume și fructe ce intră în Ilfov, aici fiind printre cele mai mari depozite din țară.

„Avem 74 de probe noi pe care le analizăm în Laboratorul nostru pentru a vedea dacă sunt depășiri la reziduurile de pesticide. Vorbim de produse din import, legume și fructe. Lucrăm teste pentru marfa adusă din import pentru tot ce înseamnă zona de sud a țării, marfă ce ajunge în depozitele din Ilfov. Avem doi ingineri biochimiști care lucrează aceste probe”, a spus Bolborea.

Acesta a precizat că au fost constatate și depășiri pentru roșii din Iordania sau pentru mere din Polonia.

„95 la sută din legumele pe care le analizăm sunt din Turcia. Am avut depășiri de reziduuri la roșii din Iordania, la mere din Polonia, ardei din Turcia. Aceste probe sunt lucrate în cadrul Programului Național de Supraveghere stabilit la nivelul ANSVSA”, a mai precizat directorul DSVSA Olt.

Atunci când sunt descoperite legume sau fructe iar cantitatea de reziduuri depășește limita maximă admisă, sunt emise notificări, iar acestea sunt retrase de la vânzare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Laboratoarele pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ale Autorității Naționale Fitosanitare, monitorizează anual și reziduurile de pesticide din fructe, legume și cereale provenite din producția internă.

Ministerul Agriculturii a precizat că o singură probă din cele analizate anul trecut a fost cu probleme.

„Conform ultimului Raport privind Planul Național de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide din Fructe, Legume și Cereale, în anul 2019, la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din București s-au analizat 419 probe de tomate (412 probe tomate din cadrul Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spații protejate), din care în 227 probe (54%) nu au fost găsite reziduuri de pesticide, în 192 probe (46%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin Regulamentul (CE) nr.396 din 2005 și nu au prezentat nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, iar într-o singură probă de tomate s-au identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise, aceste tomate fiind retrase de la comercializare și luându-se toate măsurile prevăzute de legislație”, se arată într-un comunicat la Ministerului Agriculturii.

Programul Tomata continuă și în acest an, iar autoritățile au introdus obligativitatea depunerii de către fermieri a copiei Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și verificat de Oficiul Fitosanitar Județean din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare.