Medicii olteni și-au strigat nemulțumirile la București

0
315

Medicii de familie au organizat miercuri-15 noiembrie, un miting la Bucureşti, în cadrul căruia organizatorii şi-au propus să arate că în România nu se mai poate asigura asistenţă medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

Medicii de familie şi pacienţi din toate judeţele ţării au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, faţă de situaţia actuală a sistemul de sănătate, în special faţă de problema birocratizării, dar şi faţă de lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete. Organizațiile reprezentative ale medicilor de familie, împreună cu mai multe organizații de pacienți au decis să formeze și o Coaliție care să susțină medicina primară. Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, a fost constituită în urmă cu trei săptămâni la București, pentru a avertiza clasa politică și instituțiile responsabile, cu privire la situația de criză majoră prelungită în care se află sistemul național de asistență medicală primară.

Aproximativ 100 de medici de familie din județ au luat parte ieri la această acțiune de protest. Nemulțumirile medicilor au fost legate de  birocraţia excesivă, de sistemul informatic, dar şi de sancţiunile primite în ultima perioadă. „Protestăm pentru felul în care funcţionează sistemul sanitar din România. Vrem să fie îmbunătățit  accesul pacienților la serviciile medicale de bază astfel încât bolnavii să nu mai fie nevoiţi să alerge de la un medic specialist la altul”, au spus medicii de familie din județ.

Reprezentanţii medicilor de familie şi ai pacienţilor din mai multe judeţe au pichetat la începutul lunii și sediile prefecturilor şi caselor judeţene de asigurări de sănătate. La nivel naţional, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie şi aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.